Llorenç Gascon i Fernández

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLlorenç Gascon i Fernández
Biografia
Naixement5 juliol 1929 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort30 agost 2021 Modifica el valor a Wikidata (92 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari Modifica el valor a Wikidata
Premis

Llorenç Gascon i Fernández (Barcelona, 5 de juliol de 1929 - Barcelona, 30 d'agost de 2021) va ser un empresari català, alt càrrec en estaments com Foment del Treball, CEOE i la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres.[1][2]

Biografia[modifica]

De jove va treballar com a agent comercial i va estar vigilat per la policia franquista per la seva militància a la Unió Democràtica de Catalunya.[3] Es doctorà en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i diplomat per l'IESE (Universitat de Navarra). Va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Michoacán (Mèxic) i per la Universitat de Lishui (República Popular de la Xina).

Fou acadèmic numerari de la International Academy of Management, Washington D.C., de la World Academy of Art and Science i conseller de la Fondation Jean Monnet pour l'Europe.[4] Acadèmic d'Honor de la Reial Acadèmia Europea de Doctors (2014).

Havia estat membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya, de la Societat Catalana d'Economia i de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (RACEF), president de La Seda de Barcelona, de la Lliga Europea de Cooperació Econòmica, soci de l'Institut Català de Cooperació Iberoamericana (ICCI) i membre de la seva successora, la Fundació Casa Amèrica a Catalunya. El 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1999 la Medalla del President Macià al Mèrit en el Treball, Medalla d'Or de la Fira de Barcelona i la US Peace & C. Award.

Va ser nomenat Cavaller Gran Creu de la Reial Orde del Mèrit Civil i Cavaller de Comanda del Reial Orde d'Isabel la Catòlica i va rebre la Creu de Plata de l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. Tapia, Joan. «Obituario: Llorenç Gascon, empresario y europeísta, por Joan Tapia» (en castellà). El Periódico, 03-09-2021. [Consulta: 20 gener 2022].
  2. Martí, Pep. «Mor Llorenç Gascon, l'home que sabia els secrets de la burgesia | NacióDigital». Nació Digital, 30-08-2021. [Consulta: 20 gener 2022].
  3. La llista dels 436 catalans més vigilats pel franquisme, Sàpiens
  4. Web del RACEF


Premis i fites
Precedit per:
Ricardo Salamero Bru

Acadèmic de la RACEF
Medalla 20

1979-
Succeït per:
en el càrrec