Lloseta

(S'ha redirigit des de: Llosetina)
Plantilla:Infotaula geografia políticaLloseta
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 39° 43′ 05″ N, 2° 52′ 00″ E / 39.71792°N,2.86666°E / 39.71792; 2.86666
EstatEspanya
Comunitat autònomaIlles Balears
IllaMallorca Modifica el valor a Wikidata
CapitalLloseta Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població6.378 (2023) Modifica el valor a Wikidata (527,54 hab./km²)
GentiliciLlosetí, llosetina[1][2]
Idioma oficialcatalà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície12,09 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud175 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
PatrociniMare de Déu de Lloseta
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataAngelina Pérez Sánchez Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal07360 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE07029 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webajlloseta.net Modifica el valor a Wikidata

Lloseta és una vila i municipi del Raiguer de Mallorca. Limita amb els termes d'Alaró, Mancor de la Vall, Selva, Inca i Binissalem. Situat al vessant sud de la Serra de Tramuntana, la meitat nord del municipi és muntanyosa i la meitat sud és plana.[3]

L'etimologia de Lloseta s'explica com a diminutiu de llosa (‘pedra plana’). Lloseta com a topònim apareix escrit 'Lauzeta' en el llibre del Repartiment de Mallorca, segle xiii.[4] Cal destacar la Mare de Déu de Lloseta, estàtua de fusta dels segles xii-xiii, la més antiga de Mallorca.

Festes i fires[modifica]

A Lloseta hi ha dues festes locals principals.

La primera se celebra dia 8 de setembre; és la festa de la Mare de Déu de Lloseta, patrona del municipi. L'acte central consisteix en la celebració religiosa que es fa al matí al temple parroquial, amb l'assistència de les autoritats. El canvi experimentat en els darrers anys ha suposat l'ampliació del ventall d'activitats, tant esportives com culturals, durant la setmana prèvia. Un exemple és el sopar a la fresca, en el qual tots els llosetins i llosetines es reuneixen als diferents carres del poble. Sol haver-hi grups de música als diferents carrers, grans taulades, etc. L'ajuntament sempre dona un obsequi, des de fa tres o quatre anys, una ensaïmada i el vi.

L'altra festa és la celebració de el Cocó, el primer dimecres després de Pasqua. Aquesta festa és la continuació actual de l'antic pancaritat amb què els llosetins i llosetines veneraven a la Mare de Déu en l'oratori construït a l'antiga possessió de Son Ramon. Aquest dia les autoritats polítiques i eclesiàstiques inicien la festa amb un passeig des del temple parroquial fins a l'oratori, on té lloc la celebració eclesiàstica. Al llarg del dia, i malgrat haver perdut l'encant tradicional a causa de la modernitat, l'actual avinguda del Cocó és el punt on es concentra l'activitat, que compta també amb la presència de visitants dels municipis veïnats.

Per altra banda, Lloseta celebra el mercat setmanal els dissabtes a la Plaça d'Espanya. El mercat té una oferta variada, en la qual hi destaquen els productes alimentaris. També cal destacar la fira de la sabata, a final de primavera.

A Lloseta nasqué Pere Rosselló Batle, emigrat el 1902 a Puerto Rico i avi del governador de l'illa Pedro Rosselló [5]

Esports[modifica]

El principal club de la vila és el CE Llosetí, que fou fundat el 1944 i que el 2015 pujà a Segona Divisió B. També era de Lloseta el CP Altura, club que competí la dècada dels vuitanta.

Referències[modifica]

  1. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Llosetí». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  2. Societat d'Onomàstica. «Gentilicis dels municipis de les Illes Balears». Arxivat de l'original el 11 de setembre 2016. [Consulta: 15 gener 2020].
  3. «Lloseta». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. [enllaç sense format] http://dcvb.iecat.net Arxivat 2004-08-26 a Wayback Machine.
  5. Ibarz, Tomàs «Un descendiente de Lloseta será el gobernador de Puerto Rico» (en castellà). Mallorca Diario, 09-11-2016.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lloseta