Lluís August de Borbó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLluís August de Borbó

El Duc de Maine el 1695, a l'edat de 15 anys
Nom original(fr) Louis-Auguste de Bourbon Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 març 1670 Modifica el valor a Wikidata
Castèth de Saint-Germain-en-Laye (França) (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort14 maig 1736 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
castell de Sceaux (França) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturabasílica de Saint-Denis Modifica el valor a Wikidata
  Príncep de Rombes, duc de Maine, duc d'Aumale i comte d'Eu
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDomini militar, art militar i artilleria Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióaristòcrata, oficial Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarColonel General Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia borbònica Modifica el valor a Wikidata
CònjugeLouise Bénédicte de Borbó
FillsLouis Auguste de Bourbon, Louis Constantin de Bourbon, Prince de Dombes (en) Tradueix, unknown daughter de Bourbon (en) Tradueix, unknown daughter de Bourbon (en) Tradueix, Lluís Carles de Borbó, Louise Françoise de Bourbon, Mademoiselle du Maine (en) Tradueix, Carles de Borbó (duc d'Aumale) Modifica el valor a Wikidata
ParesLluís XIV de França (fill reconegut) i Madame de Montespan
GermansLouis Antoine de Pardaillan de Gondrin, Maria Teresa de França, Lluïsa Mariä Anna de Borbó, Marie Christine de Pardaillan de Gondrin, Maria Anna de França, Anna Elisabet de França, Francesca Maria de Borbó, Lluïsa Francesca de Borbó, Marie Anne de Bourbon, Felip Carles de França, Lluís de Borbó, Lluís Cèsar de Borbó, Lluís Francesc de França, Lluís Alexandre de Borbó i Lluís de França Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Lluís August de Borbó (Saint-Germain-en-Laye, 31 de març de 1670 - Sceaux, 14 de maig de 1736) va ser el primer dels fills il·legítims nascuts de la relació haguda entre Lluís XIV de França i Madame de Montespan.

Primers anys de vida[modifica]

Va néixer a Saint-Germain-en-Laye i va ser legitimitzat als 3 anys, el desembre de 1673, i el seu pare a més li va atorgar el títol de Duc de Maine. El mateix dia la seva germana Lluïsa Francesca de Borbó també va ser legitimada i coneguda des d'aquell moment com Mademoiselle de Nantes.

Versalles[modifica]

Al moment de ser introduït a la Cort reial del Palau de Versalles no va trigar a convertir-se en el favorit del seu pare el rei i va tenir importants tutors com François-Henri de Montmorency qui s'encarregà de l'entrenament militar de Lluís August, però aquest mai va demostrar grans habilitats com a soldat. L'amor del seu pare li valgué més títols com el de Príncep de Dombes, Duc d'Aumale[1] i Comte d'Eu, alguns d'ells cedits per la Gran Mademoiselle, Anna Maria Lluïsa d'Orleans, duquessa de Montpensier, i per pressions del rei.

Família[modifica]

Com a fill legitimat del rei de França va tenir dret a un prestigiós matrimoni, se va plantejar fins i tot un compromís amb la seva cosina Elisabet Carlota d'Orleans, filla del seu oncle Felip IV de Valoi; finalment va triar per a convertir-se en la duquessa de Maine a Mademoiselle de Charolais Louise Bénédicte de Borbó, filla del príncep Enric III de Borbó-Condé i d'Anna Enriqueta de Baviera, que varen contraure matrimoni el 1692. La parella va tenir set fills:

El 1714, el rei va posar-lo, junt amb el seu germà petit el Comte de Tolosa, a la línia de successió al tron després del dramàtic any que acabaria amb la vida de tres dels seus legítims hereus. L'any següent el rei va morir havent deixat com a última voluntat la regència del seu besnet Lluís XV de França al seu nebot el Felip III d'Orleans i al duc de Maine, però el primer va aconseguir l'anul·lació del desig del difunt monarca i es va quedar amb la regència en solitari. Davant d'això "Maine" i la seva esposa comencen una conspiració per a reemplaçar a Orleáns per Felip V d'Espanya, nebot de Lluís August. La conjura fou descoberta i el duc exiliat, anys després moria a Sceaux.

Françoise Athénaïs Rochechouart de Mortemart, Marquesa de Montespan i quatre dels seus fills: Mademoiselle de Nantes, Comte de Vexin, Mademoiselle de Tours i el duc de Maine (vestit de vermell)

Notes[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lluís August de Borbó
  1. fou comprat a la duquessa Maria Joana de Savoia-Nemours el 1686