Lluís I de Hessen-Darmstadt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLluís I de Hessen-Darmstadt

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 juny 1753 Modifica el valor a Wikidata
Prenzlau Modifica el valor a Wikidata
Mort6 abril 1830 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Leiden Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballGovernança, política i art support (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósobirà, polític, mecenes Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Altres
TítolGran duc
Landgrave Modifica el valor a Wikidata
FamíliaLandgraviat de Hessen-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
CònjugeLluïsa de Hessen-Darmstadt (1777–) Modifica el valor a Wikidata
FillsLluís II de Hessen-Darmstadt, Príncep Georg de Hesse-Darmstadt, Príncep Frederick de Hesse-Darmstadt, Princesa Luise de Hesse-Darmstadt, Príncep Emil de Hesse-Darmstadt, Príncep Gustav de Hesse-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
ParesLluís IX de Hessen-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata  i Carolina de Zweibrucken-Birkenfeld Modifica el valor a Wikidata
GermansChristian de Hesse-Darmstadt, Guillemina de Hessen-Darmstadt, Frederica Lluïsa de Hessen-Darmstadt, Amàlia de Hessen-Darmstadt, Lluïsa de Hessen-Darmstadt i Caroline de Hesse-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 44538894 Modifica el valor a Wikidata

Lluís I de Hessen-Darmstadt (en alemany Ludwig I. von Hessen-Darmstadt) va néixer el 14 de juny de 1753 a Prenzlau, i va morir el 6 d'abril de 1830 a Darmstadt. Va ser landgravi de Hessen-Darmstadt, amb el nom de Lluís X, i més tard es va convertir amb el primer Gran Duc de Hessen.

Lluís era fill del landgravi Lluís IX de Hessen-Darmstadt a qui va succeir el 1790 i d'Enriqueta Carolina de Zweibrucken-Birkenfeld. De la seva mà es va produir un increment significatiu dels dominis de Hessen-Darmstadt, durant la reorganització imperial de 1801-1803, sobretot amb el Ducat de Westfàlia, fins aleshores de l'arquebisbe de Colònia. Aliat de Napoleó, el 1806 Lluís va obtenir el títol de Gran Duc de Hessen i es va unir a la Confederació del Rin, cosa que significava la dissolució de l'Imperi. En el Congrés de Viena el 1814-1815, Lluís va haver de renunciar als seus territoris de Westfàlia, però es va veure compensat amb el districte de Rheinhessen, amb la seva capital Mainz a la riba esquerra del Rin. A causa d'això, a més, es va modificar el títol de Gran Duc de Hessen-Darmstadt.

Matrimoni i fills[modifica]

El 1776, es va comprometre amb Sofia de Württemberg, la filla gran del duc Frederic II Eugeni de Württemberg. Però el compromís es va trencar de manera que Sofia es casaria amb Pau I de Rússia, fill del tsar Pere III de Rússia i de Caterina II de Rússia. Per aquest motiu va rebre una indemnització monetària. El 19 de febrer de 1777, Lluís es va casar amb la seva cosina germana, Lluïsa de Hessen-Darmstadt (15 de febrer de 1761 - 24 d'octubre de 1829), filla de Jordi Guillem de Hessen-Darmstadt i de Lluïsa Albertina de Leiningen. El matrimoni va tenir sis fills:

Bibliografia[modifica]

  • Johann Wilhelm Christian Steiner: Ludewig I., Grossherzog von Hessen und bei Rhein, nach seinem Leben und Wirken Veröffentlicht von Auf Kosten und im Verlage des Verfassers, 1842 (en alemany)
  • Carl Hertzog: Ludewig I und sein Denkmal zu Darmstadt - Denkschrift für die Enthüllungsfeier, Darmstadt, 1844 (en alemany)
  • Georg Rinck: Ludewig I., Grossherzog von Hessen als Förderer kirchlicher Interessen zur 100jähr. Gedächtnissfeier s. Geburt, Darmstadt, 1853 (en alemany)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lluís I de Hessen-Darmstadt