Lluís Segalà i Estalella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLluís Segalà i Estalella

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 juny 1873 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort17 març 1938 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Barcelona
Director Escola de Bibliotecàries
1921 – 1930
← Eugeni d'Ors i RoviraAlexandre Galí i Coll → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Es coneix perTraductor castellà de tota l'obra d'Homer i traductor al català del Cant I de la Ilíada
Activitat
OcupacióHel·lenista i filòleg
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Project Gutenberg: 49528

Lluís Segalà i Estalella (Barcelona, 21 de juny de 1873- Barcelona, 17 de març de 1938) fou un hel·lenista i filòleg català.

Portada de la traducció del Cant primer de la Ilíada per Lluís Segalà i Estalella

Biografia[modifica]

Estudis i vida acadèmica[modifica]

Estudià filosofia i lletres i dret a la Universitat de Barcelona, i es doctorà, d'ambdues carreres, a la Universitat de Madrid. El 1895 va ser nomenat professor auxiliar de la Universitat de Barcelona, i el 1899 obtingué la càtedra de grec a la Universitat de Sevilla, que ocupà fins al 1906 en què succeí al seu mestre Josep Balari i Jovany a la càtedra de Barcelona. Allí hi tingué deixebles com Lluís Nicolau d'Olwer, Pere Bosch i Gimpera o Gaziel. Va ser professor de llengua i literatura llatines a l'Escola de Bibliotecàries i, entre 1921 i 1930, en va ser el director.[1]

Impulsor de col·leccions de textos clàssics[modifica]

Fou director de les col·leccions de textos clàssics traduïts al castellà (i en algun cas al català i altres llengües) "Biblioteca de autores griegos y latinos", "Colección de Autores Clásicos, Griegos y Latinos, con la Construcción Directa y la Traducción Interlineal" (iniciada el 1909), i, a Madrid, una "Biblioteca de Clásicos, griegos y Latinos", des de 1930.

Va iniciar, el 1918 una "Col·lecció de Literatures Antigues", amb traduccions al català, editada pel Consell de Pedagogia.

Traduccions[modifica]

Destaca la seva labor de traductor d'obres clàssiques gregues, en especial les homèriques. De la Ilíada en traduí al català el cant primer, i la Col·lecció Bernat Metge n'anunciava als seus inicis la traducció completa. Les seves traduccions al castellà de la Ilíada i de l'Odissea han estat les més difoses en aquest idioma, de forma continuada, durant tot el segle xx.

Separació de la càtedra[modifica]

L'any 1936, al començar la guerra civil fou apartat de la Universitat, acusat de "desafecte" al règim republicà. Tot i que els seus col·legues iniciaren gestions perquè se li restituís la càtedra, això no es produí.

Mort als bombardeigs de Barcelona de març de 1938[modifica]

El 17 de març de 1938 en un dels intensos bombardeigs sistemàtics que aquells dies sofrí la ciutat de Barcelona de mans de l'aviació feixista italiana,[2] que col·laborava amb els revoltats feixistes espanyols, Lluís Segalà hi trobà la mort, en esfondrar-se la casa on vivia.[3] [4]

Obres[modifica]

Tractats gramaticals i d'història de la literatura[modifica]

Traduccions al català[modifica]

Traduccions al castellà[modifica]

Referències i notes[modifica]

  1. Balcells, Albert. Ramon d'Alòs-Moner i de Dou: semblança biogràfica. Institut d'Estudis Catalans. Secció Històrico-Arqueològica, 2003, p. 12. ISBN 84-7283-678-9. 
  2. Informació dels bombardeigs de Barcelona del març de 1938, a la pàgina web del "Memorial democràtic" de la Generalitat de Catalunya Barcelona bombardejada, març 1928 - març 2008 Arxivat 2020-10-23 a Wayback Machine.
  3. "Dies després era extret d'entre la runa el seu cadàver, voltat dels seus llibres de treball i dels materials, ara dispersos, d'un gran diccionari grec-espanyol en què havia treballat tota la seva vida." Ramon Aramon i Serra, a la nota necrològica publicada per Carles Miralles, a "Lluís Segalà i Estalella, semblança biogràfica ...", obra citada a la Bibliografia
  4. «D. Luis Segalá estalella sucumbió en uno de los últimos bombardeos de Barcelona. Helenista ilustre, víctima de la barbárie fascista» (en castellà). La Vanguadia, 30-03-1938, pàg. 3 [Consulta: 7 setembre 2017].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Josep Balari i Jovany
Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona
Medalla XXI

1916-1938
Succeït per:
Antoni Vilanova i Andreu