Louis Bernard Guyton de Morveau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLouis Bernard Guyton de Morveau

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Louis-Bernard Guyton de Morveau
(fr) Louis-Bernard Guyton-Morveau Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 gener 1737 Modifica el valor a Wikidata
Dijon (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 gener 1816 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
antic 10è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
109è President Acadèmia Francesa de les Ciències
1r gener 1807 – 31 desembre 1807
← Adrien-Marie LegendreLouis Antoine de Bougainville →
Diputat de la Convenció Nacional
Membre del Consell dels Cinc-cents
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióCollège des Godrans Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióquímic, advocat, polític, aeronauta Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Participà en
5 maig 1789Revolució Francesa Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolBaró Modifica el valor a Wikidata
CònjugeClaudine Picardet (1798–1816) Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Louis Bernard Guyton de Morveau (Dijon, 4 de gener del 1737 - París, 2 de gener del 1816),[1] fou un químic i polític francès. La seva més important contribució a la química fou la creació d'un mètode racional de nomenclatura química, que se segueix utilitzant, juntament amb els també químics francesos Lavoisier, Fourcroy i Berthollet.

Biografia[modifica]

Guyton de Morveau fou advocat del parlament a la seva ciutat natal, Dijon. L'any 1782 abandonà la seva professió per dedicar-se a la química, col·laborant a la Encyclopédie méthodique on s'encarregà de dirigir el diccionari de química i treballant en aplicacions industrials. Fundà La Société des Mines et Verreries a Saint-Bérain-sûr-Dheune. Fou un dels fundadors de l'École Polytechnique on fou professor de mineralogia i director el 1797. Com a químic fou membre de la Académie des Sciences des del 1795, on ocupà diferents càrrecs.

Durant la Revolució Francesa ocupà diferents càrrecs: diputat de l'Assemblea Legislativa el 1792, formà part del Comitè de Salut Pública el 1793, col·laborà en la creació d'un cos de globus per a l'exèrcit, participant fins i tot en la batalla de Fleurus el 1794 com a tripulant d'un globus, etc.

Obra[modifica]

La seva obra més destacada la desenvolupà conjuntament amb altres tres químics francesos: Antoine Laurent de Lavoisier, Antoine François de Fourcroy i Claude Louis Berthollet. L'any 1782 va començar la tasca de reformar la nomenclatura química. El seu principi general consistia en el fet que el nom de la substància indicàs la seva composició química i que hi hagués acord entre tots els químics. Quan viatjà a París per presentar el seu treball a l'Académie des sciences fou persuadit pels químics que seguien les noves idees de Lavoisier de què realitzassin el treball conjuntament, introduint les teories de Lavoisier i basant la nomenclatura només en la naturalesa de les substàncies. L'obra es va publicar l'any 1787 sota el nom de Méthode de Nomenclature Chimique i vint anys després ja s'ensenyava a la majoria de països europeus. Així varen desaparèixer dels llibres de química noms com: sal de tàrtar, magnèsia alba, sal de Glauber, aire inflamable, aire desflogisticat, àcid vitriòlic... i foren substituïts pels noms que coneixem en l'actualitat: carbonat de potassi, carbonat de magnesi, sulfat de sodi, hidrogen, oxigen, àcid sulfúric, etc.

Referències[modifica]

  1. Asimov, Isaac. «Guyton de Morveau, Louis Bernard». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 184. ISBN 8429270043. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Louis Bernard Guyton de Morveau