Luci Licini Sura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Luci Licini Sura (Lucius Licinius Sura) fou llegat de l’emperador Trajà, cònsol per tres vegades (anys 102, 104 i 107 dC, o segons altres fonts el 98 sufecte i ordinari el 102 i 107) i obtingué els honors del triomf com ho prova la seva inscripció i estàtua del Fòrum Trajà a Roma. És possible que a Barcelona se’l commemorés amb solemnitat, segons sembla desprendre's dels fragments epigràfics recuperats en aquella ciutat.

Era un dels més íntims amics de Trajà i fou un dels que més va recomanar a aquest com a successor a l'emperador Nerva; després va usar la seva influència per obtenir el favor de Trajà envers Adrià i per això s'ha dit que va posar dos emperadors al tron. Trajà el va utilitzar sovint per redactar els seus discursos i quan va morir li va decretar funeral públic i construcció d'uns banys a la seva memòria.

Luci Licini Sura va morir l'any 110 dC, fou un home de gran prestigi a Roma, tal com es palesa en els escrits dels seus contemporanis Plini el Vell i Marc Valeri Marcial i, també, posteriorment, de l'historiador grec Dió Casi que diu que fou ambaixador davant Decèbal a la guerra de Dàcia.

A la memòria d'aquest dignatari de la tribu Sèrgia es costejaren les despeses de les obres de reforma que van efectuar-se al monument de l’Arc de Berà.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Museu Nacional Arqueològic de Tarragona "Arc de Berà", 1984.