Luxímetre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Luxòmetre)
Luxímetre digital

Un luxímetre és un instrument de mesura que permet mesurar la Il·luminació real i no subjectiva d'un ambient. La unitat de mesura és el lux (lx). Conté una cèl·lula fotoelèctrica que capta la llum i la converteix en impulsos elèctrics, els quals són interpretats i representada en un display o agulla amb la corresponent escala de lux.[1]

Funcionament[modifica]

El luxímetre modern funciona segons el principi d'una cel·la (cèl·lula) CCD o fotovoltaica, un circuit integrat rep una certa quantitat de llum (fotons que constitueixen el senyal, una energia de brillantor) i la transforma en un senyal elèctric (analògic). Aquest senyal és visible pel desplaçament d'una agulla, l'encesa de díode o la fixació d'una xifra. Una foto- resistència associada a un ohmímetre exerciria el mateix paper.[2]

Un filtre de correcció d'espectre permet evitar que les diferències d'espectre falsegin la mesura (la llum groga és més eficaç que la blava, per exemple, per produir un electró a partir de l'energia d'un paquet de fotons).

Els luxímetres poden tenir diverses escales per adaptar-se a les lluminositats febles o les fortes (fins a diverses desenes de milers de lux).

Usos[modifica]

Primer han estat utilitzats per fotògrafs i cineastes. És cada vegada més utilitzat pels productors d'energia per optimitzar la il·luminació interior (del 20 al 60% de l'electricitat és consumida per la il·luminació d'espais) o exterior (que sovint malgasta molta energia). S'utilitzen també, més rarament, per mesurar la lluminositat del cel en meteorologia.

En els últims anys també ha començat a ser utilitzat per ecologistes, astrònoms i arquitectes per desenvolupar índexs quantitatius de la contaminació lumínica o la intrusió de la llum, per reduir-les o adaptar estratègies d'enginyeria.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Borràs, Maria Neus. «Control d'un tendal amb el luxòmetre». IES ELS PLANELLS. [Consulta: 17 novembre 2012].
  2. «Luxòmetre». UPF. [Consulta: 17 novembre 2012].

Enllaços externs[modifica]