Lycopodiella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLycopodiella Modifica el valor a Wikidata

Lycopodiella inundata.
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseLycopodiopsida
OrdreLycopodiales
FamíliaLycopodiaceae
SubfamíliaLycopodielloideae
GènereLycopodiella Modifica el valor a Wikidata
Holub, 1964
Tipus taxonòmicLycopodiella inundata Modifica el valor a Wikidata
Espècies

Lycopodiella és un gènere de pteridòfits de la família de les licopodiàcies. Són plantes sense flors, vasculars, terrestres i generalment creixen sobre llocs pantanosos, d'aquí ve el seu nom popular de licopodis de pantà. El nom Lycopodiella és un diminutiu (-ella) del gènere Lycopodium que alhora prové del grec lýkos que significa "llop" i –pódion que significa "peu", ja que les extremitats de les seves branques s'assemblen a un peu de llop.

Les espècies de Lycopodiella tenen les tiges infèrtils (les que no produeixen espores) postrades i radicants mentre que les tiges fèrtils són erectes, ambdós tipus tenen simetria radial. Els seus microfil·les són subulats, carenats i molt densos. Els estròbils terminals són sèssils i els seus esporofil·les són una mica més grans que els microfil·les. Els esporangis tenen dehiscència sub-basal i les espores són subtetraèdriques i reticulades. Aquest gènere com qualsevol pteridòfit es reprodueix per espores però també és capaç de reproduir-se vegetativament a través de rizomes.

Hi ha unes 38 espècies, de distribució cosmopolita, bàsicament de zones tropicals o subtropicals. A la península Ibèrica hi ha dues espècies, Lycopodiella cernua a Portugal i Lycopodiella inundata que creix al nord-oest peninsular i és de distribució dubtosa al Pirineu.

Bibliografia[modifica]

  • Diversos autors. Flora Iberica Volum I. Madrid: Servicio de piblicaciones del CSIC, 1998
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lycopodiella