M'samen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarM'samen
Una msemen
Característiques
Altres nomsmsemen, etc.
On es menjaMediterrània sud
Gastronomiacuina mediterrània, cuina magrebina
Detalls
Tipuspa pla Modifica el valor a Wikidata
Mètode de preparacióingredients pastats, doblegats i cuits a la paella
Ingredients principalsfarina, aigua, oli d'oliva, sucre (les dolces) i un pèl de llevat

Un m'samen, de vegades transcrit msemen (àrab magrebí: المْسمْن, al-msamn), és un pa molt prim i tou, com una truita dolça o una crep, que està doblegada diverses vegades sobre ella mateixa. És un pa pla tradicional originari del Magrib, que es troba habitualment a Algèria,[1] el Marroc [2] i Tunísia.[3] Se sol servir amb mel o una tassa de te o cafè aromàtic de menta del matí. El m'samen també es pot farcir amb carn (khlea) o ceba i tomàquet. Generalment, és rectangular. Es pot servir calent o fred. N'hi ha de dolços, farcits amb mel o melmelada de taronja, per exemple, i també de salats, que poden estar farcits de sofregit o d'una mena de samfaina. Els dolços es poden menjar per esmorzar, per berenar o entre àpats. Els salats es mengen, de vegades, a peu dret, com si fossin un entrepà o una coca. Al Marroc són molt típics durant el ramadà.

Recepta[modifica]

La recepta utilitza farina, sèmola de blat dur, llevat sec, mantega fosa, sal, sucre i una mica d'aigua. Aquests es barregen bé junts en una barreja de massa llisa. La massa es talla en diverses boles, que després s'enrotllen sobre una superfície untada amb oli i es dobleguen en pancakes quadrats. L'objectiu és estendre la massa al quadrat o cercle més prim possible i després doblegar els costats en un quadrat, creant les capes de massa distintives. Un cop plegat el m'samen, s'estén un altre que s'utilitza per embolicar un m'samen plegat previ per crear unes 8 capes internes de massa. La clau és que, mentre es plega, s'ha d'espolsar sèmola a les capes per evitar que les capes s'enganxin del tot i perquè la calor separi les capes quan es cuina a la planxa.[4][5]

Referències[modifica]

  1. rédaction, La. «En Algérie, chaque région a sa cuisine : quelle est votre préférée ?» (en francès), 26-06-2014. Arxivat de l'original el 2020-10-20.
  2. «Msemen (Moroccan Flatbreads) Recipe» (en anglès americà).
  3. «World breakfasts. Morocco: msemen, baghrir, mint Libya tea». Arxivat de l'original el 2020-08-05.
  4. Samuel Clark, Samantha Clark. The Moro Cookbook. Ebury Press, 2003, 2003. ISBN 009188084X. 
  5. Alain Jaouhari. Marruecos: La cocina de mi madre. Intermón Oxfam Editorial, 2005, 2005. ISBN 8484523535.