Màrius Rubiralta i Alcañiz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMàrius Rubiralta i Alcañiz

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1952 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Manresa (Bages) Modifica el valor a Wikidata
  Rector de la Universitat de Barcelona
2005 – 2008
  Secretari general d'Universitats
2009 – 2012
← Nou càrrec
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCatedràtic de Química Orgànica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i rector de la mateixa entre 2005 i 2008
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Màrius Rubiralta i Alcañiz (Manresa, Bages, 1952) és un catedràtic de Química Orgànica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i fou rector de la mateixa entre 2005 i 2008.

Biografia[modifica]

Màrius Rubiralta i Alcañiz, nascut a Manresa l'any 1952, va estudiar Química a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i s'hi llicencià l'any 1978. També és doctor en Ciències Químiques per la UB i catedràtic de Química Orgànica de la Facultat de Farmàcia de dita universitat.[1]

La seva línia de treball s'ha centrat en la síntesi orgànica relacionada amb l'elucidació i síntesi de productes naturals i ha promogut la recerca universitària des de diferents càrrecs institucionals.

Ha estat director del Departament de Farmacologia i Química Terapèutica, i vicepresident de la Divisió de Ciències de la Salut. Durant el mandat del rector Antoni Caparrós i Benedicto (1994-2001), es va fer càrrec del Vicerectorat de Recerca i des del 2002 ha estat director general del Parc Científic de Barcelona. Des de finals de 2012 és director del Campus de l'Alimentació de Torribera.[2] Rubiralta és també membre numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i ha estat guardonat amb el Premi Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2003).

Va ser candidat a rector a les eleccions de 2001, però no va ser fins a l'abril del 2005 quan va aconseguir el càrrec de rector de la Universitat de Barcelona. Durant el seu mandat va ocupar també els càrrecs de president de la Comissió d'Estratègia del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i de vicepresident primer de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE).

Al maig del 2008, Rubiralta abandonà el seu càrrec de rector per ocupar la Secretaría de Estado de Universidades del Ministerio de Ciencias e Innovación, càrrec que ocupa fins al 2012[3]

Dels diversos càrrecs institucionals que ha ocupat, Màrius Rubiralta ha dedicat una part important de la seva activitat a la promoció de la investigació universitària i al desenvolupament de noves polítiques de transferència de tecnologia. Ha participat en diverses publicacions, llibres i conferències i, en el marc del projecte del Parc Científic de Barcelona, ha introduït al nostre país un nou concepte de relació entre el sector generador de nous coneixements i l'empresa.

Referències[modifica]

  1. «Currículum realitzat a les 1a Jornadas Internacionales de responsabilidad social universitaria» (en castellà). [Consulta: 13 abril 2015].
  2. «El catedràtic Màrius Rubiralta, nou director del campus de l'Alimentació de Torribera», Notícies UB, 09/05/2012, (Consulta:02/10/2014).
  3. Tobarra, Sebastián «El rector Màrius Rubiralta serà secretario de Estado de Universidades», El País. Archivo, 16 abril 2008. (Consulta: 5 novembre 2014).

Publicacions[modifica]

  • ¿Què és el Parc Científic de Barcelona? [Enregistrament de vídeo] / guió i direcció: Màrius Rubiralta, Mercè Colom, Lluís Cantariño; producció executiva: Olegario López; coordinat per l'Administració del Parc Científic de Barcelona Publicació/Producció [Barcelona] : Unitat d'Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, 1997. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.

Enllaços externs[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Joan Tugores i Ques

Rector de la Universitat de Barcelona

abril 2005– maig 2008
Succeït per:
Josep Samitier Martí