Múscul angular de l'omòplat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Múscul angular de l'omòplat
Múscul elevador de l'escàpula
Levator scapulae.png
Músculs que uneixen l'extremitat superior a la columna vertebral. L'elevador de l'escàpula és visible en la part superior dreta, en el coll.
Muscle élévateur de la scapula.png
Músculs del coll. L'elevador de l'escàpula és visible al centre, a l'esquerre.
Llatí musculus levator scapulae
Origen En les apòfisis transverses de les quatre primeres vèrtebres cervicals.[1]
Inserció En el marge intern de l'omòplat.[1]
Innervació El nervi de l'angular, branca del plexe braquial.[1]
Acció Eleva l'omòplat.[1]
GraySubject 121
GrayPage 435
TA

El múscul angular de l'omòplat o múscul elevador de l'escàpula (musculus levator scapulae)[nota 1] és un múscul que es troba a la part inferior del clatell, és parell i té forma triangular. Es situa a més profunditat que l'esternoclidomastoïdal en el seu origen, més al fons o al costat de l'espleni del cap en la seva part mitjana i més profund que el trapezi en la seva part inferior.

S'origina en els tubercles dorsals de les apòfisis transverses de les quatre (o cinc) primeres vèrtebres cervicals (C1-C4). El múscul s'insereix en l'angle superior i la vora medial adjacent de l'escàpula.[2] El trajecte de les seves fibres és oblic, cap avall i cap a fora. La part superior de l'angular de l'omòplat està coberta per una part de l'esternoclidomastoïdal i la part inferior, pel trapezi.[3] Està limitada pel davant, per l'escalè mitjà i, per darrere, per l'espleni del coll. El nervi accessori espinal travessa lateralment la part mitjana del múscul i el nervi escapular dorsal pot passar a més profunditat, o passa a través d'ell.[4]

La innervació de l'angular de l'omòplat està donada per una branca col·lateral de plexe braquial i una de les branques profundes del plexe cervical.

És elevador i adductor de l'omòplat, i inclina la columna vertebral. L'amplitud del moviment d'elevació de l'omòplat és de 10 cm i aquest múscul és el responsable d'elevar-lo uns 5 cm. Quan es fixa la columna, l'angular de l'omòplat eleva l'omòplat i gira l'angle inferior medial.[2] Quan l'espatlla està fixa, rota i flexiona la columna cervical lateralment.[5]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina no apareix la denominació de múscul elevador de l'escàpula, la traducció que s'ajusta més a la denominació de la Terminologia Anatomica. En canvi, el Termcat considera que el múscul angular de l'omòplat és una sinonímia complementària de la denominació principal: "múscul elevador de l'escàpula". Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 16 de febrer de 2014].
  2. 2,0 2,1 Platzer, Werner. Color Atlas of Human Anatomy, Vol. 1: Locomotor System. 5a. Thieme Medical Publishers, 2004, p. 144. ISBN 3-13-533305-1. 
  3. "levator scapulae (anatomy)" a GPnotebook. Consultat el 17-02-2014.
  4. Rockwood, Charles A.; Matsen, Frederick A.; Lippitt, Steven B.; Wirth, Michael A. The shoulder, Volume 1. Elsevier, 2009. ISBN 978-1-4160-3427-8. 
  5. "Levator Scapulae" a ExRx.Net. Consultat el 17-02-2014.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Imatges[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul angular de l'omòplat Modifica l'enllaç a Wikidata