Múscul auricular posterior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaAuricular posterior
Músculs de l'orella
Visió global
Detalls
LlatíMusculus auricularis posterior
Part demúsculs auriculars Modifica el valor a Wikidata
OrigenApòfisi mastoide
InsercióOrella posterior
IrrigacióArtèria auricular posterior
AccionsMou l'orella enrere
Identificadors
TAA04.1.03.022 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46857 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1035
Termes anatòmics dels músculs

El múscul auricular posterior (musculus auricularis posterior),[1] un dels tres músculs auriculars, està ubicat en la vora posterior del pavelló auricular i permet la mobilitat de l'orella cap endavant en animals que orienten l'oïda cap als sons. És un petit múscul format per dues o tres fibres aponeuròtiques que s'insereixen sobre la vora posterior de l'apòfisi mastoide de l'os temporal. Les fibres convergeixen després en un tendó pla fins a fixar-se en la part posterior del pavelló auricular, prop de la conca.

Acció[modifica]

Mobilitat de les orelles d'un gat

En la majoria dels animals, el múscul auricular posterior té un paper important en les expressions facials i també dins del comportament social, ja que permet la mobilitat cap enrere i el replegament de l'orella i, fonamentalment, per modificar la posició en la direcció del so que atreu l'atenció.[2]

En canvi, en l'home, tot el que pot fer és moure lleugerament l'orella, la major part de les vegades sense una direcció fixa. En general, no és un múscul que respon a estímuls voluntaris.

Innervació[modifica]

La innervació de l'auricular posterior és responsabilitat de les fibres motores de la branca posterior d'aquest mateix nom que prové del nervi auricular que és una de les branques temporals del nervi facial.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul auricular posterior
  1. Rouvière, Henry; A. Delmas; Vincent Delmas. Anatomía humana: descriptiva, topográfica y funcional (en castellà). 11a ed.. Elsevier, Espanya, 2005, p. xxxv. ISBN 8445813161. 
  2. Drake, Richard L.; Wayne Vogl; Adam W. M. Mitchell. Gray anatomía para estudiantes (en castellà). Elsevier, Espanya, 2005, p. 814. ISBN 8481748323. 
  3. Sinnatamby, Chummy S.; R. J. Last. Anatomía de Last: Regional y aplicada (en castellà). Editorial Paidotribo, 2003, p. 344. ISBN 848019670X. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Altres músculs auriculars: