Múscul esfínter de la pupil·la

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul constrictor de la pupil·la)
Infotaula anatomiaEsfínter de la pupil·la
Constrictor de la pupil·la
Vista frontal de l'iris.
Vista de la meitat superior en una secció sagital de la part frontal del globus ocular.
Detalls
LlatíMusculus sphincter pupillae
Part deiris Modifica el valor a Wikidata
OrigenEnvolta l'iris[1]
InsercióA la vora de la pupil·la.[2]
InnervacióSistema nerviós simpàtic
AccionsConstricció de la pupil·la.[2]
Identificadors
TAA15.2.03.029 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 49157 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1013
Termes anatòmics dels músculs

El múscul esfínter de la pupil·la (musculus sphincter pupillae) o múscul constrictor de la pupil·la,[nota 1] és un múscul situat en l'iris de l'ull; forma una estreta banda muscular de l'iris.[2] Només es troba en vertebrats i en alguns cefalòpodes. I en els humans, inicialment, tots els miòcits són del tipus de múscul llis; però, més tard, la majoria de les cèl·lules són ja de musculatura estriada. En humans, funciona per constrènyer la pupil·la en una situació de llum brillant (reflex pupil·lar) o durant el reflex d'acomodació. Les seves dimensions són de prop de 0,75 mm d'ample per 0,15 mm de gruix.

Està controlat per fibres parasimpàtiques originades en el nucli de Edinger-Westphal, que travessa al llarg del nervi oculomotor (nervi cranial III), fa sinapsis en el gangli ciliar i, després, entra a l'ull a través dels nervis ciliars curts.

Notes[modifica]

  1. També múscul esfínter de l'iris o múscul circular de l'iris, ambdós són noms usat en altres llengües però no el Diccionari enciclopèdic de medicina o el TERMCAT. El TERMCAT, també incorpora la denominació múscul constrictor de la pupil·la. Vegeu Diccionari d'oftalmologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/121>

Referències[modifica]

  1. Gest, Thomas R; Burkel, William E. "Anatomy Tables - Eye." Medical Gross Anatomy. 2000. University of Michigan Medical School. 5 de gener de 2010 <http://anatomy.med.umich.edu/nervous_system/eye_tables.html Arxivat 2010-05-26 a Wayback Machine.>.
  2. 2,0 2,1 2,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Reflex pupil·lar davant la llum: l'esfínter de la pupil·la s'activa per tancar la pupi·la.