Múscul depressor del llavi inferior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaDepressor del llavi inferior
Quadrat del mentó
El depressor del llavi inferior destaca en vermell.
Detalls
LlatíMusculus depressor labii inferioris
OrigenEn el maxil·lar inferior.[1]
InsercióEn el llavi inferior i l'orbicular dels llavis[1]
InnervacióBranca mandibular del nervi facial (VII nervi cranial).
AccionsDeprimeix el llavi inferior.
Identificadors
TAA04.1.03.033 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46816 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.383
Termes anatòmics dels músculs

El múscul depressor del llavi inferior (musculus depressor labii inferioris) o múscul quadrat del mentó,[nota 1] és un múscul de la cara. Es troba a la barbeta, per sota i, per dins, del múscul depressor de l'angle de la boca. És un múscul parell, de forma quadrilàtera, que va des del maxil·lar inferior al llavi inferior.

S'insereix per sota, en el terç intern de la línia obliqua externa del maxil·lar inferior, immediatament per sota del depressor de l'angle de la boca. Al revés del triangular, que es dirigeix cap amunt i a fora, aquest va cap amunt i endins, entrecreuant-se parcialment en la línia mitjana amb el del costat oposat i, finalment, s'insereix per dalt en la pell del llavi inferior.

En el seu origen, el múscul mentonià queda cobert pel depressor de l'angle de la boca; tota la resta del múscul s'estén per sota la pell. Les vores interns dels dos músculs quadrats circumscriuen un espai triangular, en el qual formen una eminència amb el mentonià. La seva vora inferior, en part, es continua amb el cutani del coll.

És innervat pels ramificacions mentonianes de la branca cervicofacial del nervi facial.

El depressor del llavi inferior doblega el llavi inferior cap a fora, i al mateix temps el dirigeix cap avall i enfora; per aquest motiu, alguns anatomistes el designen amb el nom de múscul depressor del llavi inferior.

Imatges[modifica]

Notes[modifica]

  1. El Diccionari enciclopèdic de medicina considera el múscul depressor del llavi inferior com a sinonímia complementària del quadrat del mentó. El TERMCAT, a l'inrevés, el proposa com a denominació principal. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul depressor del llavi inferior