Múscul dilatador del nariu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaDilatador del nariu
El múscul mirtiforme destaca en vermell.
Detalls
LlatíPars alaris musculi nasalis
Dilatator naris
OrigenEn la fosseta mirtiforme del maxil·lar superior.[1]
InsercióA l'ala i a l'envà nasal.[1]
InnervacióBranca bucal del nervi facial.
AccionsDilata el nariu.
Identificadors
Recursos externs
Grayp.382
Termes anatòmics dels músculs

El múscul dilatador del nariu (dilatator naris) (pars alaris musculi nasalis)[nota 1] és un múscul de la cara; es troba a la part inferior del nas on constitueix una de les dues parts del múscul del nas. En l'home està molt atrofiat i és una làmina muscular prima. És petit, prim, aplanat i triangular.

Les seves fibres s'estenen en l'espessor de l'ala del nas, del solc nasolabial, a la vora lateral del nariu corresponent. Posteriorment s'uneix a la pell del solc nasolabial. Les fibres que s'apliquen sobre el cartílag de l'ala del nas arriben a la vora inferior de l'ala del nas i es fixen a la cara profunda del tegument.

La seva acció és dilatar l'obertura nasal. Desplaça l'ala del nas lateralment, augmentant així el diàmetre transversal de les narius. Està innervat per la branca bucal del nervi facial (VII nervi craneal).[2]

Se'l considera també com una part del múscul del nas.[3]

Notes[modifica]

  1. Coincideixen en la denominació tant el TERMCAT com el Diccionari enciclopèdic de medicina. En aquest diccionari la denominació de múscul mirtiforme es per al múscul dilatador del nariu. En el TERMCAT (Vegeu Termcat, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993, 435 p., ISBN 84-88169-06-X.) el mirtiforme és una sinonímia complementària del Múscul depressor de l'envà nasal.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. Mann DG, Sasaki CT, Fukuda H, Mann DG, Suzuki M, Hernandez JR «Dilator naris muscle». Ann. Otol. Rhinol. Laryngol., 86, 3 Pt 1, 1977, pàg. 362–70. PMID: 869439.
  3. «"Nasalis muscle (anatomy)" a GPnotebook». Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 21 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.