Múscul extensor curt del polze

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul extensor curt del polze
Múscul extensor curt del dit polze
Músculs profunds de la superfície posterior de l'avantbraç. L'extensor curt del polze és visible a l'esquerra.
Vista anterior de l'extremitat superior dreta. L'extensor curt del polze apareix etiquetada a la part superior esquerra.
Detalls
Llatímusculus extensor pollicis brevis
Part dedeep muscle of posterior compartment of forearm (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn la cara posterior del radi.[1]
InsercióEn la falange proximal del polze.[1]
IrrigacióArtèria interòssia posterior.
InnervacióNervi radial.[1]
AccionsEstén i abdueix la mà.[1]
AntagonistaMúsculs flexor del polze llarg i curt.
Identificadors
TAA04.6.02.050 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 38518 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.455
Termes anatòmics dels músculs

El múscul extensor curt del polze (musculus extensor pollicis brevis) o extensor curt del dit polze,[nota 1] és el múscul que està situat sota l'extensor comú, en la part dorsal de l'avantbraç i connectat amb el múscul abductor llarg del polze. El seu tendó constitueix el límit radial de la tabaquera anatòmica.

Tabaquera anatòmica.

L'extensor curt del polze s'encarrega d'estendre la primera falange del polze. També abdueix el canell i individualitza les accions de la primera i segona falange d'aquest dit.

S'origina en la cara posterior del cos del cúbit i el radi, i en la cara posterior de la membrana interòssia que es troba entre aquestes dues insercions. La seva direcció és similar a la del múscul abductor llarg del polze; el seu tendó passa per la mateixa ranura, al costat lateral del radi, i acaba inserint-se en l'extremitat superior de la primera falange del polze.

Innervació i irrigació[modifica]

El múscul extensor curt del polze està innervat pel nervi interossi posterior, una branca del nervi radial. La irrigació va a càrrec de l'artèria que porta el mateix nom, l'artèria interòssia posterior, una de les branques de l'artèria cubital.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareix la denominació múscul extensor curt del polze. Al Termcat especifiquen que és un dit: múscul extensor curt del dit polze. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 1r abril 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

  • Disseccions on es pot observar el múscul extensor curt del polze

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul extensor curt del polze