Múscul extensor llarg dels dits del peu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul extensor llarg dels dits del peu
Les beines mucoses dels tendons al voltant de la cara lateral del turmell. L'extensor llarg dels dits del peu apareix a dalt a la dreta.
Detalls
LlatíMusculus extensor hallucis longus
Part deanterior compartment of leg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenCòndil extern de la tíbia, cara anterior del peroné, membrana interòssia.[1]
InsercióBases de les falanges proximal, mitjana i distal dels dits segon a cinquè.[1]
IrrigacióArtèria tibial anterior
InnervacióNervi peroneal profund.
AccionsExtensió dels dits del peu.[1]
AntagonistaFlexor llarg dels dits i flexor curt dels dits
Identificadors
TAA04.7.02.038 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22534 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.481
Termes anatòmics dels músculs

El múscul extensor llarg dels dits del peu (musculus extensor digitorum longus) és un múscul penniforme innervat pel nervi peroneal profund. Té la funció de produir l'extensió simultània dels dits del peu excepte el dit gros. Està situat a la part lateral del dors del peu.

Insercions[modifica]

S'origina en diverses parts de la cama: el còndil lateral i en la part superior de la tíbia, en els tres quarts superiors de la cara anterior del peroné, en la part superior de la membrana interòssia, en la superfície profunda de la fàscia i en el septe intermuscular –al costat medial, entre ell i el tibial anterior, i al costat lateral, en les músculs peroneals–.

El múscul passa per sota dels lligaments crurals creuats i transversos en companyia del peroné anterior i es divideix en quatre parts que recorren el dors del peu, i que cadascuna de les quals s'insereix en les falanges mitjanes i distals dels dits del peu, excepte el dit gros.[2][3]

Els tendons del segon, tercer i quart dit estan units entre si, en oposició a l'articulació metatarsofalàngica, al costat lateral per un tendó del pedi. Els tendons estan inserits de la següent manera: cadascú rep una expansió fibrosa dels interossis i lumbricals, i llavors s'estenen en cap l'àmplia aponeurosis, que cobreix la superfície dorsal de la primera falange: aquesta aponeurosis, en l'articulació de la primera amb la segona falange, es divideix en tres parts - una d'intermèdia, que està inserit a la base de la segona falange, i dos col·laterals, que, després d'unir la superfície dorsal de la segona falange, continuen endavant per inserir-se en la base de la tercera falange.

Variacions[modifica]

Aquest múscul varia considerablement en les formes d'originar i la disposició de diversos dels seus tendons.

Els tendons del segon i cinquè dit poden trobar-se per duplicat, o tenir bandes extres d'un o més tendons als seus ossos corresponents del metatars, o extensor curt, o un dels músculs interossis.

S'ha observat una banda tendinosa al dit gros del tendó més intern.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 21 març 2015].
  2. León Chaitow: Aplicación clínica de las técnicas neuromusculares. Accés el 5 de febrer de 2011
  3. Anatomía y movimiento humano: Estructura y funcionamiento. Accés el 4 de febrer de 2011.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Galeria d'imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul extensor llarg dels dits del peu