Múscul flexor curt del dit gros del peu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul flexor curt del dit gros del peu
Tercera capa dels músculs de la planta del peu. El cap oblic del múscul adductor del dit gros és visible al centre, i el cap transversal a la part inferior.
Detalls
LlatíMusculus flexor hallucis brevis
Part deintrinsic muscle of plantar part of foot (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenCuboide, tercer cuneïforme.[1]
InsercióAmbdós costats de la falange proximal del dit gros.[1]
IrrigacióArtèria plantar medial o externa.
InnervacióNervi plantar intern i extern.[1]
AccionsFlexió del dit gros.[1]
AntagonistaExtensor del dit gros.
Identificadors
TAA04.7.02.057 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 37449 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.493
Termes anatòmics dels músculs

El múscul flexor curt del dit gros del peu (musculus flexor hallucis brevis),[nota 1] és un múscul humà que està situat a la planta del peu, entre l'abductor del dit gros i el flexor curt dels dits.

S'origina a la zona medial de la superfície inferior de l'os cuboide, de la porció contigua amb el tercer cuny i de la prolongació del tendó del tibial posterior. Es divideix en dues parts que s'insereixen en els costats lateral i medial de la base de la primera falange del dit gros. Hi ha un os sesamoide en cada inserció. En la part medial combina amb l'abductor del dit gros previ a la seva inserció i la part lateral ho fa amb l'adductor del dit gros. El tendó del flexor llarg del dit gros jeu en un solc entre els dos. La porció lateral es descriu de vegades com el primer interossi plantar.

Està innervat pel nervi plantar medial i la seva contracció produeix la flexió de l'articulació metatarsofalàngica del primer dit del peu, col·laborant per tant en l'acció del flexor llarg del dit gros.[2]

És irrigat per l'artèria plantar medial o externa.

L'origen pot variar. A vegades rep fibres del calcani o del lligament plantar llarg. A vegades està absent l'origen en l'os cuboide i a vegades pot inserir-se en la primera falange del segon dit.

Notes[modifica]

  1. Coincideixen en la denominació tant el Diccionari enciclopèdic de medicina com el Termcat. Així apareix al Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 27 març 2015].
  2. Anatomía y movimiento humano: Estructura y funcionamiento. Accés el 4 de febrer de 2011.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Galeria d'imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul flexor curt del dit gros del peu