Múscul frontal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaFrontal
Músculs del cap i el coll. El frontal és visible en vermell.
Detalls
LlatíVenter frontalis musculi occipitofrontalis
OrigenEn l'aponeurosi epicraneal.
InsercióEn el múscul orbicular de les parpelles.[1]
artèria supraorbitària i artèria supratroclear Modifica el valor a Wikidata
IrrigacióArtèries supraorbitària i supratroclear.
InnervacióNervi facial.
AccionsEleva les celles i arrufa el front.
Identificadors
TAA04.1.03.004 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46757 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.379
Termes anatòmics dels músculs

El múscul frontal (venter frontalis musculi occipitofrontalis) és un múscul subcutani del crani. Segons algunes fonts és un múscul diferenciat, però d'altres afirmen que és una part del múscul occipitofrontal conjuntament amb el múscul occipital;[2] així és com apareix dins la Terminologia Anatomica.[nota 1]

Té el seu origen en la gàlea aponeuròtica i s'insereix a la pell de manera superior a la vora supraorbitario. Aquest múscul mou el cuir cabellut en sentit anterior, eleva les celles i arruga horitzontalment la pell del front. És innervat pel nervi facial.[3]

Si el múscul frontal es contreu aïlladament, condueix cap endavant l'aponeurosis epicraneal i eleva la pell de les celles. En els éssers humans té una funció bàsicament en l'expressió gestual.[4] El frontal és el múscul de l'atenció i la manifesta en les seves diferents graus, des de la simple sorpresa fins a l'admiració i l'espant.

Notes[modifica]

  1. Tant el Diccionari enciclopèdic de medicina com el Termcat segueixen també el criteri d'un sol múscul: l'occipitofrontal, del qual el frontal i l'occipital són una part muscular d'ell però no músculs diferenciats.

Referències[modifica]

  1. "Insertion of frontalis muscle relating to blepharoptosis repair". Hwang K, Kim DJ, Hwang SH. J Craniofac Surg. 2005 Nov;16(6):965-7.
  2. «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 27 gener 2014].
  3. Drake, Richard L.; Vogl, A. Wayne; Mitchell, Adam W. M.. Gray's Anatomy for Students. 2a edició, 2010, p. 857. ISBN 978-0-443-06952-9. 
  4. Saladin, Kenneth S. Anatomy & Physiology: The Unity of Form and Function. 3a ed.. McGraw-Hill, 2003, p. 286–287. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul frontal