Múscul multífid del raquis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Múscul multífid del raquis
Múscul multífid
Multifidi.png
Músculatura profunda de l'esquena. El múscul multífid del raquis, en vermell.
Gray96.png
Sacre (superfície dorsal). El múscul multífid del raquis, en vermell.
Llatí musculus multifidus
Origen En el sacre, les apòfisis transverses de les vèrtebres lumbars dorsals i les últimes cervicals.[1]
Inserció En les apòfisis espinoses de les vèrtebres immediates superiors.[1]
Irrigació Artèria sacra lateral
Innervació Branques posteriors dels nervis raquidis.[1]
Acció Lateralment: rota la columna vertebral
Bilateralment: estén la columna vertebral.

El múscul multífid del raquis o múscul multífid (musculus multifidus)[nota 1][1] és un conjunt de fascicles musculars fibrosos, els quals omplen les ranures en ambdós costats de l'apòfisi espinosa de les vèrtebres; parteix des del sacre i arriba fins l'axis. És un múscul de textura molt prima. Està localitzat en un nivell molt profund al costat de la columna vertebral, travessa tres segments articulars, i actua per estabilitzar les articulacions en cada nivell segmentari. L'equilibri entre la consistència i l'estabilitat fa que cada vèrtebra treballi més de manera més eficaç, fet que permet reduir la degeneració de les estructures articulars.

Cada fascicle sorgeix des de diferents zones.

  • Os sacre. De la part posterior del sacre, partint des del quart forat sacre posterior, des de l'aponeurosi d'origen del múscul sacrospinal, de la superfície medial de l'espina ilíaca posterior superior, i dels lligaments sacreilíacs posteriors.
  • Regió lumbar. Des de totes les apòfisis mamil·lars
  • Regió toràcica. Des de totes les apòfisis transverses.
  • Regió cervical. Des de les apófisis articular de la quarta vèrtebra inferior.

Cada fascicle, discorre de forma obliqua cap amunt i medialment, i s'insereixen al llarg de les apòfisis espinoses de les vèrtebres. Aquests fascicles varien en la seva llargada: el més superficial (el més llarg) passa de la primera a la tercera o quarta vèrtebres; els intemedis, van des de la primera a la segona o tercera vèrtebres, mentre que el fascicle més profund uneix dues vèrtebres contigües.

El multífid s'ubica per sota del múscul sacrospinal, el múscul transvers de l'abdomen i el múscul oblic extern de l'abdomen.

Imatges[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. El Diccionari enciclopèdic de medicina anomena el musculus multifidus com a múscul multífid del raquis per diferenciar-lo del múscul multífid que serien cadascun dels músculs rotatoris del dors. El TermCat, d'acord amb el llistat de la Terminologia Anatomica, opta per múscul multífid com a única denominació. Vegeu el Diccionari enciclopèdic de medicina i el TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 4 de febrer de 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]