Múscul occipital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaOccipital
Músculs de la cap i el coll. L'occipital és visible en vermell.
Detalls
LlatíVenter occipitalis musculi occipitofrontalis
OrigenEn la línia nucal superior de l'os occipital i apòfisi mastoide de l'os temporal.
InsercióEn l'aponeurosi epicraneal.
artèria occipital Modifica el valor a Wikidata
IrrigacióArtèria occipital.
InnervacióNervi auricular posterior (nervi facial).
AccionsMou el cuir cabellut cap enrere.
Identificadors
TAA04.1.03.005 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46758 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.379
Termes anatòmics dels músculs

El múscul occipital (venter occipitalis musculi occipitofrontalis) per algunes fonts és un múscul diferenciat, però per altres forma part del múscul occipitofrontal conjuntament amb el múscul frontal;[1] així és com apareix dins la Terminologia Anatomica.[nota 1] Cobreix una part del crani.

És un múscul en forma de quadrilàter que està situat a la part posterior del cap. S'insereix per sota de la línia occipital superior en l'apòfisi mastoide. Des d'aquest punt, el múscul es dirigeix cap amunt i endavant per inserir-se en la vora posterior de l'aponeurosi epicraneal.[2] Està cobert per la pell i, a la vegada, les seves fibres cobreixen l'epicrani, del qual està separat per teixit cel·lular lax. La seva innervació va a càrrec de la branca auricular posterior del nervi facial. La seva funció és la de tensor de l'aponeurosi epicraneal; mou el cuir cabellut cap enrere.[3] Està irrigat per l'artèria occipital.

Notes[modifica]

  1. Tant el Diccionari enciclopèdic de medicina com el Termcat segueixen també el criteri d'un sol múscul: l'occipitofrontal, del qual el frontal i l'occipital són una part muscular d'ell però no músculs diferenciats.

Referències[modifica]

  1. «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 27 gener 2014].
  2. Stone, Robert & Judith. Atlas of skeletal muscles. McGraw-Hill, 2000, p. 26. ISBN 978-0-07-290332-4. 
  3. Drake, Richard L.; Vogl, A. Wayne; Mitchell, Adam W. M.. Gray's Anatomy for Students. 2a edició, 2010, p. 857. ISBN 978-0-443-06952-9. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Bibliografia[modifica]

  • Bérzin F «Occipitofrontalis muscle: functional analysis revealed by electromyography.». Electromyogr Clin Neurophysiol, 29, 6, 1989, pàg. 355–8. PMID: 2689156.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul occipital