Múscul recte inferior de l'ull

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaRecte inferior de l'ull
Vista lateral de l'ull; músculs extrínsecs.
M. recte: 2 = sup., 3 = inf., 4 = extern, 5 = intern
Músculs oblics: 6 = superior, 8 = inferior
Altres músculs: 9 =Elevador de la parpella sup.
Altres estructures: 1 = anell tendinós, 7 = tròclea, 10 = tarsal superior, 11 = escleròtica, 12 = nervi òptic
Detalls
LlatíMusculus rectus inferior bulbi
OrigenEn el tendó comú al voltant del forat òptic.[1]
InsercióEn la part inferior de l'escleròtica.[1]
InnervacióBranca inferior del nervi oculomotor
AccionsRotació del globus ocular cap avall i endins.[1]
Identificadors
TAA15.2.07.011 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 49036 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1022
Termes anatòmics dels músculs

El múscul recte inferior de l'ull (musculus rectus inferior bulbi) es troba a la regió inferior de l'òrbita ocular i és un de sis músculs que controlen el moviment del globus ocular. La contracció del recte inferior produeix diversos moviments de l'ull: el gira cap avall i assisteix en el moviment cap al centre i el que l'allunya de la línia mitjana.

El múscul recte inferior neix amb la resta dels músculs rectes de l'ull, al vèrtex de l'òrbita ocular per mitjà d'un tendó comú, l'anell de Zinn. Després de separar-se de la resta dels músculs rectes, el recte inferior segueix de darrere cap a davant per sota del nervi òptic, del qual està separat pel teixit adipós de l'òrbita. Les fibres inferiors del múscul tenen relació amb el terra de l'òrbita i les fibres del múscul oblic menor. Al final del seu recorregut, el múscul recte inferior acaba en un tendó aplanat que s'insereix en l'escleròtica, una mica per sota de la circumferència de la còrnia.

La innervació del recte inferior ve donat pel III nervi cranial, anomenat nervi oculomotor. El recte inferior de l'ull és un de diversos músculs de l'ull innervat pel nervi cranial III. L'única artèria que dona irrigació sanguínia a l'òrbita és l'artèria oftàlmica, que és una branca de la caròtide interna.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]