Múscul recte intern de la cuixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul recte intern de la cuixa
Múscul gràcil
El múscul gràcil apareix a la dreta (en vermell).
Detalls
Llatímusculus gracilis
Part demedial compartment of thigh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenBranca isquiopúbica
InsercióTíbia
IrrigacióArtèria circumflexa femoral medial
InnervacióBranca anterior del nervi obturador
AccionsAddueix la cuixa (el maluc)
Identificadors
MeSHD000071976 Modifica el valor a Wikidata
TAA04.7.02.030 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 43882 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.471
Termes anatòmics dels músculs

El múscul recte intern de la cuixa o múscul gràcil (musculus gracilis)[nota 1] s'estén des de la branca inferior del pubis i la branca de l'isqui fins a la tíbia. És flexor de la cama i la porta una mica medialment. És adductor de la cuixa.

Insercions[modifica]

Es poden diferenciar tres nivells: superior, el cos muscular i la inserció inferior.

Les insercions superiors s'efectuen lateralment a la símfisi pubiana, en l'angle del pubis; són medials a la inserció dels músculs adductors llarg i curt, al llavi lateral, a la part anterior de la branca isquiopubiana. A continuació, hi ha el cos muscular, que és un cos prim, pla i en forma de cinta, situat a la cara medial de la cuixa; El seu tendó, llarg i prim, apareix a la part mitjana del cos muscular i envolta des del darrere cap endavant el còndil medial del fèmur. Finalment, després d'envoltar el còndil medial de la tíbia, hi ha la inserció inferior, en la part superior de la seva cara medial; contribueix amb els músculs sartori i semitendinós a formar la pota d'oca superficial.

La seva cara medial o superficial està coberta per la fàscia lata i la pell en tota la seva major extensió. La seva cara lateral o profunda es relaciona amb la vora medial dels músculs adductors, el còndil medial del fèmur i la tíbia, sobre la qual la borsa sinovial els separa del lligament col·lateral tibial.

Innervació i irrigació[modifica]

Rep un ram del nervi obturador (L2, L3, L4) que el travessa per la seva cara profunda, per sobre de la seva part mitjana. Diverses artèries provinents de l'artèria femoral o de l'artèria circumflexa femoral medial irriguen el múscul.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareix només la denominació de múscul recte intern de la cuixa. En canvi, el Termcat considera la denominació de múscul gràcil com a principal, i en consonància amb la denominació llatina: musculus gracilis; considera que recte anterior de la cuixa és una sinonímia complementària. Així es considera també al Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Enllaços externs[modifica]