Múscul tensor del timpà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaTensor del timpà
Del martell
La membrana del timpà dret amb el martell i la corda del timpà, vistos des de dins, des del darrere, i des de dalt.
La paret medial i una part de les parets posterior i anterior de la caixa timpànica dreta, en una vista lateral. (El tensor del timpà apareix a la dreta, el segon des de baix.)
Detalls
Llatímusculus tensor tympani
OrigenA la part cartilaginosa de la trompa d'Eustaqui.[1]
InsercióAl mànec del martell.[1]
IrrigacióArtèria timpànica superior.
InnervacióBranques del nervi trigèmin.
AccionsTensa la membrana timpànica.[1]
Identificadors
MeSHD013719 Modifica el valor a Wikidata
TAA15.3.02.061 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 49028 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1046
EB Onlinescience/tensor-tympani Modifica el valor a Wikidata
Termes anatòmics dels músculs

El múscul tensor del timpà (musculus tensor tympani) o múscul del martell,[nota 1][2][3] és un múscul situat dins l'orella. Està situat en el canal ossi sobre de la part òssia de la trompa d'Eustaqui. La seva funció és amortir els sons que arriben a l'orella com, per exemple, els produïts en l'acte de mastegar. El tensor del timpà és el més gran dels dos músculs de la cavitat timpànica; l'altre és el de l'estrep.

El tensor del timpà sorgeix de la porció cartilaginosa de la trompa d'Eustaqui, i la part adjacent de la gran ala de l'os esfenoide, així com des del canal ossi en el qual està contingut. Passa cap enrere a través del canal i acaba en un tendó prim que penetra en la caixa timpànica. A continuació fa una corba tancada al voltant de l'extremitat de l'envà, conegut com a processus cochleariformis, i s'insereix en el mànec del martell, prop de la seva arrel.[4] :862

La innervació del tensor del timpà correspon al nervi tensor del timpà, una branca de la divisió mandibular del nervi trigemin.[4]:863 Com que el tensor del timpà està innervat per fibres motores del nervi trigemin, no rep fibres del gangli del trigemin, que només té fibres sensitives.

El tensor del timpà actua per esmorteir el soroll produït per la masticació. Quan es tensa, el múscul tira del martell des del centre, medialment, tensa la membrana timpànica i aconsegueix amortir la vibració en la cadena d'ossets de l'oïda. D'aquesta manera, redueix l'amplitud dels sons que precibim.[4]:863

Notes[modifica]

  1. Tant el Diccionari enciclopèdic de medicina com el TERMCAT recullen les dues denominacions i sempre com a principal, múscul tensor del timpà, com també el Diccionari de neurociència [en línia] de Reig et al. El Diccionari d'anatomia (1993, Fundació Barcelona) també incorpora com a sinonímia complementària la denominació múscul tensor del martell, i el Diccionari enciclopèdic de medicina, múscul de Toynbee.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 26 gener 2014].
  2. Reig, J.; Navarro, X. (coord.); Valero-Cabré, A. [et al.]. Diccionari de neurociència [en línia].. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2012. 
  3. FUNDACIÓ BARCELONA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993, p. 435. ISBN 84-88169-06-X. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Drake, Richard L.; Vogl, Wayne; Tibbitts, Adam W.M. Mitchell; illustrations by Richard; Richardson, Paul. Gray's anatomy for students. Pbk.. Philadelphia: Elsevier/Churchill Livingstone, 2005. ISBN 978-0-443-06612-2. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]