Múscul triangular de l'estern

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Músculs triangular de l'estern
Múscul transvers del tòrax
Transversus thoracis.png
Superfície posterior de l'estern i els cartílags costals on es mostra el triangular de l'estern.
Llatí musculus transversus thoracis
Origen En l'apèndix xifoide i la cara posterior de l'estern.[1]
Inserció Cartílags costals de les costelles II a VI.[1]
Irrigació Artèries intercostals.
Innervació Nervis intercostals.
Acció Deprimeix les costelles.

El múscul triangular de l'estern[1] o múscul transvers del tòrax (musculus transversus thoracis)[nota 1] es troba a la superfície interna de la part anterior de la caixa toràcica. Està format per fibres musculars i tendinoses. Es troba al mateix nivell que els músculs infracostals i els músculs intercostals mitjans. I com aquests dos grups musculars, el triangular de l'estern separa els nervis intercostals de la pleura. El múscul està innervat pels nervis intercostals adjacents.[2]

Sorgeix a cada costat del terç inferior de la superfície posterior del cos de l'estern, de la superfície posterior de l'apèndix xifoide, i dels extrems esternals dels cartílags costals de les tres o quatre costelles veritables (III-VII). Les seves fibres divergeixen cap amunt i enfora, per inserir-se mitjançant fascicles en les vores inferiors i les superfícies internes dels cartílags costals de les costelles II a VI. Les fibres més caudals són es dirigeixen horitzontalment i tenen continuïtat amb les fibres del transvers de l'abdomen. Les fibres intermèdies són obliqües, mentre que les de més amunt gairebé són verticals. Les insercions d'aquest múscul són molt variables, no només entre diferents individus sinó també en un mateix individu, entre un costat i l'altre.[2]

Pel que fa a la seva funcionalitat, hi ha dubtes.[1] Però, per una banda, separa la caixa toràcica de la pleura parietal. Fa descendir els cartílags costals en els que s'insereix, deprimint les costelles. La contracció d'aquest múscul pot ajudar a disminuir el diàmetre transversal de la caixa toràcica.

Imatges[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina no apareix la denominació de múscul transvers del tòrax, la traducció que s'ajusta més a la denominació de la Terminologia Anatomica. En canvi, el Termcat sí l'accepta com a denominació principal i considera que el múscul angular de l'omòplat és una sinonímia complementària. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 9 de febrer de 2014].
  2. 2,0 2,1 Williams&Warwick (eds.). Gray. Anatomía. 36ª (en castellà). Edimburg: Churchill Livingstone, Volum I 1992, p. 606. ISBN 84-205-2299-6. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]