Músculs intercostals externs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaIntercostals externs
Posició dels músculs intercostals externs (en vermell); vista posterior.
Detalls
LlatíMusculi intercostales externi
OrigenEn el marge inferior de les costelles.[1]
InsercióEn el marge superior de la costella subjacent.[1]
IrrigacióArtèries intercostals.
InnervacióNervis intercostals.
AccionsEleva les costelles. Tenen una funció respiratòria, no admesa unànimement.[1] Probablement només actua en la inspiració en moviments respiratoris forçats.
Identificadors
TAA04.4.01.012 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 74084 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.403
Termes anatòmics dels músculs

El músculs intercostals externs (musculi intercostales externi) són un dels tres grups de músculs intercostals que hi ha al tronc, juntament amb els intercostals interns i els intercostals mitjans. N'hi ha onze a banda i banda.

Músculs profunds del pit i la part davantera del braç, fins a l'aixella. Els intercostals externs estan etiquetats en la part inferior central

S'estenen des dels tubercles de la part posterior de les costelles, fins als cartílags de les costelles de la part davantera. Allà acaben en fines membranes –les membranes intercostals anteriors–, que arriben fins a l'estern. Aquests músculs treballen alhora quan es produeix la inspiració. Quan es contrauen generen una expansió de la cavitat toràcica i una entrada d'aire als pulmons.

Cada múscul s'origina en la vora inferior d'una costella, i s'insereix en la vora superior de la costella contigua. Són més gruixudes que la intercostals internes, i les seves fibres es dirigeixen obliquament cap avall i lateralment a la part posterior del tòrax; i cap avall, cap endavant, i medialment. L'exemple s'utilitza sovint d'enganxar les mans a la butxaca i prenent nota de la direcció dels dits apuntant cap avall i cap a dins.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 7 febrer 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Músculs intercostals externs