Músculs interspinosos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Músculs interspinosos
Músculs interespinosos
Músculs interspinosos cervicals
Músculs interspinosos dorsals
Músculs interspinosos lumbars
Llatí musculi interspinales
Origen En la cara inferior de l'apòfisi espinosa de cada vèrtebra.[1]
Inserció En la cara superior de l'apòfisi espinosa de la vèrtebra superior.[1]
Innervació Nervis espinals.[1]
Acció Estén la columna vertebral.
GraySubject 115
GrayPage 400
TA

Els músculs interspinosos[1] (musculi interspinales) o músculs interespinosos,[2][nota 1] són petits fascicles musculars situats als espais interspinosos de la columna vertebral, on uneixen les apòfisis espinoses. En el cas dels interspinosos cervicals, en ser les apòfisis espinoses bituberosas (dues tuberositats), estan situats en nombre de dos i en cada espai. Comprenen els músculs interspinosos cervicals, els interspinosos dorsals i els interspinosos lumbars.[1]

  • Músculs interspinosos cervicals. A la regió cervical hi ha en sis parells i són més diferents. El primer està situat entre l'axis i la tercera vèrtebra, i l'última entre la setena cervical i la primera toràcica. Són petits feixos estrets que s'adjunten, a dalt i a baix, als vèrtexs de les apòfisis espinoses.
  • Músculs interspinosos dorsals. A la regió toràcica; es troben entre la primera i la segona vèrtebra i, de vegades, entre la segona i la tercera, i entre l'onzena i la dotzena.
  • Músculs interspinosos lumbars. A la regió lumbar; hi ha quatre parells en els intervals entre les cinc vèrtebres lumbars. Hi ha també un parell, de tant en tant, entre l'últim toràcica i la primera lumbar; i un parell entre la cinquena lumbar i el sacre.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Hi ha divergència ortogràfica entre el Diccionari enciclopèdic de medicina (interspinós) i el TermCat (interespinós).

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 7 de febrer de 2014].
  2. TermCat,Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]