Músculs lumbricals del peu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul lumbricals del peu
Segona capa dels músculs de la planta del peu dret, vista inferior. Els lumbricals es poden veure a la part inferior.
Detalls
LlatíMusculus lumbricalis pedis
Part deintrinsic muscle of plantar part of foot (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenTendons del flexor llarg dels dits.[1]
InsercióCara interna de les falanges proximals dels dits segon a cinquè.[1]
IrrigacióArtèries plantar interna i externa.
InnervacióNervi plantar intern per al primer i el segon múscul lumbrical; nervi plantar extern per al tercer i el quart lumbrical.[1]
AccionsAuxiliar en la flexió de la primera falange.[1]
Identificadors
TAA04.7.02.069 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 37453 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.493
Termes anatòmics dels músculs

Els músculs lumbricals del peu (musculus lumbricalis pedis)[nota 1] són quatre músculs accessoris dels tendons del flexor llarg dels dits. Es troben a la regió plantar interna, entre els tendons flexors, per sota i en la part interna de l'extrem posterior de la primera falange dels quatre últims dits. Estan numerats des del medial al lateral. Tots, excepte el primer, s'originen en dos tendons del flexor llarg dels dits. La seva funció és la flexió de la primera falange i l'extensió de les altres.

Els músculs acaben en tendons que passen a través dels costats medials del segon al cinquè dits del peu, i s'insereixen en l'expansió dels tendons de l'extensor llarg dels dits a la cara dorsal de la primera falange. Encara que els tendons també passen per sota de les articulacions metatarsofalàngiques, generen una flexió en aquestes articulacions.

Hi ha diverses variacions que van des de l'absència d'un o més, a la duplicació del tercer, quart o, fins i tot, del cinquè. Pot donar-se la inserció parcial o total en les primeres falanges.

Estan innervats pel nervi plantar intern en el cas dels lumbricals interns, i pel nervi plantar extern, per als externs.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareix la denominació músculs lumbricals del peu i en el Termcat la denominació en singular. I així apareix al Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993, 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 28 març 2015].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Enllaços externs[modifica]