Músculs rotatoris del dors

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Músculs rotatoris del dors
Músculs rotatoris
Llatí musculi rotatores
Origen En les apòfisis transverses de totes les vèrtebres a partir de la segona cervical (C2).[1]
Inserció En la base de l'apòfisi espinosa de la vèrtebra superior a la d'origen.[1]
Innervació Plexe raquidi.[1]
Acció Rota la columna vertebral.[1]
GraySubject 115
GrayPage 400
TA

El músculs rotatoris del dors o músculs rotatoris (musculi rotatores)[nota 1] és un conjunt de músculs petits i una certa forma de quadrilàter. Hi ha onze parells a cada costat de la columna vertebral. Aquests músculs es troben per sota del múscul multífid del raquis i està present en totes les regions de la columna vertebral, tot i que són més prominents a la regió toràcica.

Sorgeixen de la part superior i posterior de l'apòfisi transversa, i s'insereixen en la vora inferior i la superfície lateral de la làmina de la vèrtebra per sobre de les fibres que s'estenen fins l'arrel de l'apòfisi espinosa.

El primer múscul rotatori es troba entre la primera i segona vèrtebra dorsal, i l'últim, entre l'onzena i dotzena vèrtebra dorsal. De vegades, el nombre d'aquests músculs es veu disminuïda per l'absència d'un o més des de l'extrem superior o inferior. Els músculs rotatoris tenen una alta densitat de propioceptors i estan implicats en el control postural.[2]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Al Diccionari enciclopèdic de medicina apareix la denominació múscul rotatori del dors en la llista de músculs. El TermCat, d'acord amb el llistat de la Terminologia Anatomica, contempla múscul rotatori però no músculs rotatoris del dors. Vegeu el Diccionari enciclopèdic de medicina i el TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 6 de febrer de 2014].
  2. McGill, Stuart. Ultimate Back Fitness and Performance. Ontario, Canadà: Wabuno, 2004, p. 325. ISBN 978-0-9735018-0-3. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]