Madame Tussauds

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu de Madame Tussaud
Madame Tussauds

Façana del Museu de Cera de Londres

EpònimMarie Tussaud Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu de cera Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1835[1]
FundadorMarie Tussaud Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Àmbitmuseu de cera
Governança corporativa
Seu 
  • Londres (i a 14 ciutats més)
Altres
Premis

Lloc webhttp://www.madametussauds.com/

El Museu de Madame Tussaud és un museu de cera que posseeix la col·lecció més gran de figures de celebritats. La seu central del museu està a Londres, però també hi ha establiments a Nova York, Hong Kong, Las Vegas, Amsterdam i Berlín. Va ser fundat per l'escultora de cera Marie Tussaud que era coneguda formalment com a "Madame Tussaud's", malgrat que l'apòstrof caigué en desús.[2][3]

Madame Tussaud[modifica]

Marie Tussaud (1761-1850) va néixer a Estrasburg, França, i va treballar com a majordoma per al Doctor Philippe Curtius, un metge expert en modelisme en cera, art que li va ensenyar. El 1765, Curtius va fer una escultura de cera de Marie-Jeanne du Barry, l'amant del rei Lluís XV. Un motlle d'aquella primera escultura és el treball més antic actualment exposat al museu.

Es va realitzar la primera exposició de les figures de cera de Curtius el 1770 que va despertar una certa afluència de visitants. L'exposició va ser traslladada al Palau Reial de París el 1776. Es va obrir una segona exposició sobre el Bulevard del Tremp el 1782, la "Caverne des Grands Voleurs", un precursor de la posterior Cambra dels Horrors.

Madame Tussaud també va ser l'autora dels bustos de Necker i del Duc d'Orleans duts pels manifestants després de la destitució de Necker el 1789. Ella també va modelar els rostres de Marat, Lluís XVI i Robespierre entre altres guillotinats, actualment exposats en la secció anomenada "Càmera dels horrors" del Museu Tussaud. Es va casar amb l'enginyer François Tussaud del qual n'heretà el cognom de casada. Va realitzar la seva primera exposició permanent el 1835 a Baker Street, Londres, on es van exposar figures els models dels quals havien estat víctimes de la guillotina.

Llista d'estàtues[modifica]

Autoretrat de 'Madame Tussaud' exposat al Museu de Cera de Londres
Elizabeth II
Nelson Mandela
Mohanda Karamchand Gandhi
Adolf Hitler
Marilyn Monroe
Sachin Ramesh Tendulkar
Jonah Lomu
Keira Knightley
The Beatles

Personatges famosos[modifica]

Esportistes[modifica]

Músics[modifica]

Estrelles de cinema[modifica]

Altres[modifica]

Polítics[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bennett, Tony. The Birth of the Museum: History, Theory, Politics (en anglès). Routledge, 1995, p.95. ISBN 0415053870. 
  2. Rothstein, Edward «Ripley's Believe It or Not — Madame Tussauds». The New York Times, 24-08-2007 [Consulta: 12 maig 2010].: "Madame Tussaud (who gave the attraction its now-jettisoned apostrophe) ..."
  3. Times Online Style Guide — M: "Madame Tussauds (no longer an apostrophe)."