Magdalenià

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Arpons magdalenians de banya de ren amb un o dos rengles d'espines (1 : Mas d'Azil, 2 : Bruniquel, 3, 4, 5 : La Madeleine; 6, 7 : Lortet)
Arpons magdalenians - Fontalès MHNT

El Magdalenià és una cultura del Paleolític Superior[1] que es va estendre per la península Ibèrica i els territoris on actualment hi situem França, Suïssa, i Alemanya. A Catalunya se l'anomena Epigravetià[2][3]

Es divideix en dos períodes: Magdalenià Inferior i Magdalenià Superior, cadascun al seu torn subdividit en tres estadis (I, II i III). A Anglaterra existeix una cultura paral·lela al final del Magdalenià, anomenada Creswillià.

A Urtiaga s'ha trobat un crani que es considerà magdalenià. Té unes característiques cro-magnonoides: índex frontal, vèrtex transversal, maxil·lo-zigomàtic, artèria parietal i angle basilar (vegeu Craniologia i Craniometria)

S'han trobat també encluses de pedra, ossos amb mosca, suposats punyals de corn, arpons d'os, candils de cèrvid, perles d'atzabeja i cristalls de quars (probablement amulets). També s'han trobat algunes pintures, que normalment representen animals amb poques figures humanes. No apareixen varetes d'os.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Magdalenià». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Riba Arderiu, Oriol; Reguant, Salvador; Tarradell, Miquel. Una taula dels temps geològics. Institut d'Estudis Catalans, p.71. ISBN 8472830772. 
  3. «Epigravetià». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Magdalenià