Magnolia (gènere)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMagnolia Modifica el valor a Wikidata

Magnolia x wieseneri Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font demagnolia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitfollicetum (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMagnoliales
FamíliaMagnoliaceae
SubfamíliaMagnolioideae
GènereMagnolia Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicMagnolia virginiana Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EpònimPierre Magnol Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Gwillimia Modifica el valor a Wikidata

Magnòlia o Manyòlia[1] (Magnolia) és un gran gènere de plantes amb flors que compta cap a 210 espècies. Magnolia grandiflora és la magnòlia per excel·lència[2] dins la subclasse Magnolioideae de la família Magnoliaceae. El gènere rep aquest nom en honor del botànic Pierre Magnol. Aquest gènere té una distribució disjunta, amb un centre principal a l'est i sud-est d'Àsia i un centre secundari a l'est de Nord-amèrica, les Antilles occidentals i algunes espècies a Amèrica del Sud.

Magnolia és un gènere antic. Va evolucionar abans que apareguessin les abelles i les flors s'adapten a la pol·linització per coleòpters. Per això els carpels de les flors de Magnolia són resistents a les mossegades d'aquests insectes. Espècies fòssils de M. acuminata daten de fa 20 milions d'anys, i plantes de la família Magnoliaceae daten de fa 95 milions d'anys. Un altre aspecte primitiu de les magnòlies és el de no tenir diferenciats els sèpals dels pètals.

El gènere Magnolia té interès en jardineria i se n'han fet híbrids amb molta reeixida. A algunes parts del Japó es fan servir les fulles de magnòlies com a plats per a menjar.

Com a medicinal M. officinalis s'ha fet servir en la medicina xinesa tradicional. L'escorça conté compostos polifenòlics d'interès en el tractament de l'ansietat. L'escorça també s'usa en pastes dentifrícies contra la càries i la peridontitis dental.[3][4]

Les Magnòlies als Països Catalans[modifica]

La magnòlia (M. grandiflora)[5] a les nostres condicions climàtiques és un arbre de fins a 25 metres d'alçada, de la família de les magnoliàcies, compacte, perenne i de fulles oblongues alternes. Les seves fulles fan entre 8 i 15 cm.[6] Té una gran flor blanca i aromàtica de fins a un pam i de color crema. Floreix entre els mesos de maig i juliol. Produeix un fruit coniforme de 10-12 cm que té aspecte de pinya.

Hi ha Magnòlies a la Vila d'Arbúcies, a Ciutat de Girona, de València i Barcelona.

Fruits del gènere Magnolia[modifica]

És una espècie de "pinya" carnosa, no tan dura i seca com les pinyes de conífera. El color passa de verd al marró. Les llavors tenen un color rosa, taronja que pot arribar fins al vermell.

Algunes espècies[modifica]

Subgènere Magnolia[modifica]

anteres obertes a la cara frontalde la flor. Arbres decidus o de fulla persistent. Flors que apareixen després de les fulles:
Magnolia grandiflora flor

Secció Magnolia[modifica]

Secció Gwillimia[modifica]

Subsecció Gwillimia[modifica]
Subsecció Blumiana[modifica]

Secció Talauma[modifica]

Subsecció Talauma[modifica]
Subsecció Dugandiodendron[modifica]
Subsecció Cubenses[modifica]

Secció Manglietia[modifica]

Secció Kmeria[modifica]

Secció Rhytidospermum[modifica]

Subsecció Rhytidospermum[modifica]
Subsecció Oyama[modifica]

Secció Auriculata[modifica]

Secció Macrophylla[modifica]

Subgènere Yulania[modifica]

anteres obertes pels costats. Caducifolis.

Secció Yulania[modifica]

Subsecció Yulania[modifica]
Subsecció Tulipastrum[modifica]

Secció Michelia[modifica]

Subsecció Michelia[modifica]
Subsecció Elmerrillia[modifica]
Subsecció Maingola[modifica]
Subsecció Aromadendron[modifica]

Subgènere Gynopodium[modifica]

Secció Gynopodium[modifica]

Secció Manglietiastrum[modifica]

Referències[modifica]

  1. la manhòlia perque ven del nom del botanista occitan Pèire Manhòl (1638-1715). Las formas amb gn coma le magnolia e Pierre Magnol son francesas. Lo latin scientific deuriá dire manholia en luòc de *magnolia. Lo catalan, per solidaritat amb l'occitan, deuriá dire la manyòlia en luòc de la *magnòlia. https://opinion.jornalet.com/lenga/etiqueta/manh%C3%B2lia Arxivat 2019-01-26 a Wayback Machine.
  2. El nombre d'espècies del gènere Magnolia és depenent del punt de vista dels especialistes. La recent recerca molecular i la morfologia mostra que els gèneres anteriors Talauma, Dugandiodendron, Manglietia, Michelia, Elmerrillia, Kmeria, Parakmeria, Pachylarnax (i un petit nombre de gèneres monoespecífics) dins el gènere, Magnolia s.l. (s.l. = sensu lato: 'en significat ampli', oposats a s.s. = sensu stricto: 'en significat estricte'). El gènere Magnolia s.s. conté prop de 120 espècies.
  3. Greenberg, Michael «Compressed mints and chewing gum containing magnolia bark extract are effective against bacteria responsible for oral malodor.». J Agric Food Chem., 55, 23, 2007 novembre 14 Epub 2007 octubre 20, pàg. 9465–9. DOI: 10.1021/jf072122h. PMID: : 17949053.
  4. «Antimicrobial activity of magnolol and honokiol against periodontopathic microorganisms.». Planta Med.;():, 64, 4, 1998 May, pàg. 367–9. PMID: : 9619121.
  5. Pascual, Ramon. Guia dels arbres dels Països Catalans. 3a edició. Barcelona: Pòrtic Natura, 1994, p. 158. ISBN 84-7306-390-2. 
  6. «FloraCatalana.net». Arxivat de l'original el 2011-09-10. [Consulta: 2 juliol 2016].

Enllaços externs[modifica]