Makoto Shinkai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMakoto Shinkai

(2023) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ja) 新津 誠 Modifica el valor a Wikidata
9 febrer 1973 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Koumi (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Chuo Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballManga, indústria cinematogràfica, videojoc, il·lustració de llibres i còmic Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, il·lustrador, novel·lista, escriptor, muntador, guionista, director de fotografia, animador, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1997 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorNihon Falcom (1994–1999) Modifica el valor a Wikidata
GènerePel·lícula d'animació Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeChieko Misaka Modifica el valor a Wikidata
FillsChise Niitsu Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webshinkaiworks.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1396121 Allocine: 261606 Rottentomatoes: celebrity/makoto_shinkai Anime News Network: 3487 Allmovie: p399602 TMDB.org: 74091
Twitter (X): shinkaimakoto Musicbrainz: 8d23b3bb-681d-4522-966b-08bc1560a0a7 Goodreads author: 1510073 Modifica el valor a Wikidata

Makoto Shinkai (新海 誠 , Shinkai Makoto?), nascut com Makoto Niitsu (新津 誠 , Niitsu Makoto?) (nascut 9 de febrer de 1973) és un director, productor, animador, escriptor, mangaka i actor de veu principal d'anime. Originari de la prefectura de Nagano en Japó. Va estudiar literatura japonesa en la universitat. La seua passió per la creació es deu al manga, anime i novel·les que va llegir mentre estava en la secundària.

El seu anime preferit és Làputa, el castell al cel (Tenkû no shiro Laputa), de Hayao Miyazaki. Shinkai ha estat anomenat El nou Miyazaki en diversos articles, incloent-hi Anime Advocates i ActiveAnime, encara que ell no està d'acord amb aquesta comparança, adduint que "és una sobreestimació".

Estil[cal citació][modifica]

El cinema de Makoto Shinkai és força influenciat per les tradicions japoneses i, per exemple, la majoria de les seves pel·lícules giren entorn del clima o a altres fenòmens atmosfèrics, un tret molt característic de l'art japonès a causa de la seva filosofia xintoista, el seu clima estacional i la seva vulnerabilitat a les catàstrofes naturals, així doncs, The Garden of Words i El temps amb tu giren entorn de la pluja, els capítols de 5 Centimeters per Second gaudeixen d'una forta presència de les estacions de l'any, un meteorit i el crepuscle són molt importants a la història de Your Name i Suzume parla sobre els terratrèmols. A aquestes pel·lícules poden observar-se altres elements tradicionals, per exemple, la Mitsuha de Your Name és una miko, és a dir, una sacerdotessa xintoista.

El coneixements literaris del director també es fan palès a la seva obra. El guió de 5 Centimeters per Second utilitza un to molt literari i fins i tot epistolar. A més a més, els personatges de The Garden of Words comparteixen tankas, un estil de poesia tradicional i propi del Japó.

Per altra banda, la música és un element cabdal dels seus films i de sovint aquests tenen un moment en el qual es tornen quasi un videoclip i la música acapara tot el protagonisme. Les seves bandes sonores solen ser obra del grup Radwimps.

L'amor i com les persones es distancien amb el pas del temps és un tema molt recurrent al seu cinema tot i que no es verbalitzi explícitament.

Malgrat que és especialment conegut per la seva faceta cinematogràfica, Makoto Shinkai tendeix a escriure una versió literària i una versió manga de cada història a més de la cinematogràfica, la qual no necessàriament és la primera de les versions.

Treballs[cal citació][modifica]

En 1999, Shinkai presentà Kanojo to kanojo no neko (Ella i el seu gat), un curt de cinc minuts fet en blanc i negre que guanyà diversos premis, incloent-hi el gran premi en el DoGA CG Animation contest de l'any 2000. El curt explora els detalls de la vida d'un gat, narrats des de la perspectiva d'aquest, i del temps que passa amb la seua mestressa, una jove.

Després de guanyar el gran premi, Shinkai començà a pensar en una continuació mentre treballava com dissenyador gràfic per a Falcom, una companyia de videojocs. Mesos després, al juny del 2000, Shinkai s'inspirà en el dibuix d'una xica enfront del tauler d'instruments d'un avió, subjectant un telèfon cel·lular per a començar Hoshi no Koe. Poc temps després, fou contactat per Mangazoo, que li oferí "treballar amb ell", donant-li l'oportunitat de convertir la seua idea en un anime que ells pogueren vendre. Al maig del 2001, va renunciar al seu treball en Falcom i començà a treballar en la idea. En una entrevista, Shinkai va assenyalar que la producció va prendre prop de set mesos de "treball de debò".

Hoshi no Koe fou seguit pel llargmetratge de 90 minuts Kumo no mukō, yakusoku no basho 雲のむこう、約束の場所 (? lit. "Més enllà dels núvols, el lloc promès"), que fou presentat en tot Japó el 20 de novembre del 2004. Fou aclamat per la crítica, guanyant molt reconeixement.

El següent projecte de Shinkai es va titular Cinc centímetres per segon 秒速5センチメートル (Byōsoku Go Senchimētoru?) i fou presentat el 3 de març del 2007. Aquest consisteix en tres curts titulats Oukashou, Cosmonaut i 5 Centimeters per Second. El temps total de reproducció és d'una hora.

A més dels seus propis projectes, Shinkai també assisteix en l'animació eroge d'obertures de pel·lícules per a Minori, una companyia dedicada a la producció de novel·les visuals.

El 2016 va estrenar Your name, que es va convertir en la quarta pel·lícula més taquillera de la història del Japó.

Títol Any Apareix als crèdits com a Paper Notes
Director Guionista Productor Altres Actor
The World be Enclosed
(囲まれた世界 Kakomareta Sekai)
1998 Animador Curtmetratge
Other Worlds
(遠い世界 Tōi Sekai)
1998 Animador Curtmetratge
She and Her Cat
(彼女と彼女の猫 Kanojo to Kanojo no Neko)
1999 Animador Her cat (Doblatge) Curtmetratge
Voices of a Distant Star
(ほしのこえ Hoshi no Koe)
2002 Noboru Terao (Doblatge) Curtmetratge
Minna no Uta: "Egao"
(みんなのうた「笑顔」)
2003 Curtmetratge
The Place Promised in Our Early Days
(雲のむこう、約束の場所 Kumo no Mukō, Yakusoku no Basho)
2004
  • Storyboards
  • Art de fons
  • Disseny
5 Centimeters per Second
(秒速5センチメートル Byōsoku Go-Senchimētoru)
2007
  • Storyboard
  • Director d'art
  • Disseny de color
Children Who Chase Lost Voices
(星を追う子ども Hoshi o Ou Kodomo)
2011
  • Cinematografia
  • Edició
Dareka no Manazashi
(だれかのまなざし Dareka no Manazashi)
2013 Curtmetratge
The Garden of Words
(言の葉の庭 Kotonoha no Niwa)
2013
  • Fotografia
  • Disseny de color
  • Edició
Your name
(君の名は。 Kimi no Na wa.)
2016
  • Fotografia
  • Disseny de color
  • Edició
El temps amb tu
(天気の子 Tenki no Ko)[1]
2019
  • Fotografia
  • Disseny de color
  • Edició

Referències[modifica]

  1. Blair, Gavin J. «'Your Name' Director Makoto Shinkai Announces New Anime Feature». The Hollywood Reporter, 14-12-2018. Arxivat de l'original el 2018-12-27 [Consulta: 16 desembre 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Makoto Shinkai