Malaltia cardiovascular

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Malaltia cardiovascular
Classificació i recursos externs
CIM-10 I51.6
CIM-9 429.2
DiseasesDB 28808
MeSH D002318

Les malalties cardiovasculars són totes aquelles malalties que afecten el cor o els vasos sanguinis (artèries i venes). Les poden causar el sedentarisme (model de vida que es caracteritza per l'absència gairebé total d'exercici físic). Cada any causen més de 12.000.000 de morts a tot al món (és llavors, la causa de mort principal a gran part del món). Les més freqüents són:

Com podem prevenir-les?[modifica | modifica el codi]

Deixar de fumar i fer exercici

El gran enemic del cor és el tabac. La majoria de la gent sap que fumar augmenta el risc de càncer de pulmó, però pocs saben que també augmenta considerablement el risc de malaltia cardiovascular i de malaltia vascular perifèrica (malaltia dels vasos sanguinis que reguen els braços i les cames). El tabac és el responsable de nombroses malalties, que es podrien evitar deixant l’hàbit.

La manca d’activitat física també està molt lligada a la nostra salut cardiovascular. Les persones inactives tenen un major risc de patir un atac al cor que les persones que fan exercici regular. L'exercici crema calories, ajuda a controlar els nivells de colesterol i la diabetis i també enforteix el múscul cardíac i ens fa més flexibles les artèries. 

També està reconegut que l'estrès augmenta el risc de desenvolupar la malaltia cardiovascular. És cert que no podem eliminar totalment l’estrès, de fet es tracta d’una reacció normal de les persones davant d’un esdeveniment extern i és un mecanisme positiu, lligat a la supervivència de la nostra espècie però quan no es pot controlar es genera un desequilibri que pot dur a augmentar el risc cardiovascular. L'estrès també pot contribuir a altres factors de risc. Per exemple, una persona que pateix d'estrès pot menjar en excés o caure més fàcilment en l’hàbit tabàquic. 

Un altre dels factors que incideix en la malaltia cardiovascular és el consum excessiu d'alcohol, que pot elevar els nivells de pressió arterial i el colesterol. La ingesta moderada de vi negre, però, un màxim dues copes diàries, pot elevar els nivells de colesterol HDL, el colesterol “bo”. 

Mai és massa tard per començar a millorar la salut cardiovascular. Alguns factors de risc poden ser controlats i uns altres no, però si eliminem els factors de risc que podem canviar i es controlen adequadament els que no poden canviar-se, podrem reduir considerablement el risc de patir una malaltia del cor.