Malaltia equina africana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaMalaltia equina africana
modifica
Tipusmalaltia del cavall i infecció d'Orbivirus Modifica el valor a Wikidata
Especialitatinfectologia i veterinària Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat perAfrican horse sickness virus Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MeSHD000355 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0001748 Modifica el valor a Wikidata

La malaltia equina africana (African horse sickness,AHS) és una malaltia vírica altament infecciosa i mortal. Normalment afecta els cavalls les mules i els ases. És causada per un virus del gènere Orbivirus dins la família Reoviridae. Aquestamalaltia pot ser causada per qualsevol dels 9 serotips d'aquest virus que no és directament contagiós però s'estén per vectors que són insectes.

Epidemiologia[modifica]

El AHSV primer es va trobar al desert del Sàhara amb la introducció de cavalls del sud d'Àfrica i diversos brots de la malaltia han ocorregut a tota Àfrica i altres llocs.[1] Recentment s'han donat brots a la península Ibèrica i després s'a estès encara més a Amèrica i Australàsia. El vector més important és el dípter Culicoides imicola que prefereix condicions càlides i humides i no prospera en zones d'hiverns freds.

Hostes[modifica]

A més dels equins pot afectar els elefants, camells i gossos si mengen carn de cavalls contaminats però sovint són asimptomàtics.

Signes clínics[modifica]

Els cavalls són l'hoste més susceptibles amb un 90%[2][3] de mortalitat dels afectats seguits de les mules (50%) i ases (10%).

La forma peraguda de la malaltia es caracteritza per febre alta, depressió, i símptomes respiratoris. Els animals presenten també edema pulmonar. Pot haver-hi parada respiratòria i la mort en 24 hores.

La forma subaguda presenta febre alta i conjuctivitis dolor abdominal i dispnea progressiva. L'edema es presenta sota la pell. La taxa de mortalitat està entre el 50-70% i els supervivents es recuperen en 7 dies.

La forma suau es presenta en la zebra i els ases africans amb febre lleugera i congestió de la membrana mucosa. La taxa de supervivència és del 100%.

Tractament i prevenció[modifica]

Actualment no hi ha un tractament farmacològic per l'AHS.

El control dels brots en una regió endèmica implica quarantena, control dels vectors i vacunació.

Història[modifica]

La malaltia equina african diagnosticada a Espanya el 1987-90 i a Portugal el 1989, va ser erradicada matant els animals infectats, fent restriccions del moviments, erradicant els insectes vectors i amb vacunació.[2]

Malalties relacionades[modifica]

Està relacionada amb la malaltia de la llengua blava i estesa per les mateixes espècies de dípters Culicoides.

Referències[modifica]

  1. «CIDRAP >> African Horse Sickness». Arxivat de l'original el 2010-03-27. [Consulta: 9 febrer 2012].
  2. 2,0 2,1 Unknown (2007-03-28). "Lethal horse disease knocking on Europe's door". Nota de premsa. Consulta: 2007-03-27.
  3. The Merck Veterinary Manual - African Horse Sickness - Clinical Findings and Lesions

Enllaços externs[modifica]