Malthai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Malthai, apareix també com Maltai i Maltay, Maalthaya i Maaltha, en siríac ‘porta d'entrada’, el seu nom assiri fou Malitay, és una ciutat de la governació de Dahok a la regió autònoma del Kurdistan, a la riba d'un afluent del Tigris, el Noahr Dahok, a uns 60 km al nord de Mossul. L'antiga Maaltha era anomenada sovint Maalthat al-Masara que vol dir ‘Maaltha dels Cristians’, però al segle xx va esdevenir kurda i musulmana. Té una posició estratègica, ja que és la vila per on s'entra des de la plana de l'Iraq a les muntanyes del Kurdistan i cap a Turquia a la Província de Hakkâri al sud del llac Van.

Fou seu d'un bisbat anomenat Maalthaya, Beth Nuhadra o Ba Nuhadra amb bisbes nestorians dels quals es tenen notícies des de 410 amb Isaac de Malthai i duren fins a 1265 amb Malkisho, i bisbes jacobites que comencen amb Zakar a finals del segle vi i duren fins a Yuhanna Yob el 1284. Fou ocupada per les forces del califa Úmar ibn al-Khattab manades per Utba ibn Farkad al-Sulami, el 641, junt amb Ba Hadhra i altres poblacions i va ser una localitat important que els àrabs anomenaren al-Maala o Maalla. Els geògrafs àrabs lloen la fertilitat del seu sòl i el de Fayshabur (abans Firuzshabur de Nu Nuhadra) i diuen que era una vila petita però rica amb jardins i una gran mesquita en un turó proper, i que produïa productes lactis, carbó, raïm i fruites. El 879-881 fou base del kharigita Harun en la seva lluita contra el governador de Mossul. Entre 979 i 980 els buwàyhida Àdud-ad-Dawla va fer des de la població una expedició contra els kurds Hakkâri els caps dels quals foren penjats. El 1049 o el 1050 fou saquejada per kurds que servien a Mutamid al-Dawla Kirwash ibn al-Mukallad, emir uqàylida de Mossul, en la lluita contra el seu germà Zaim al-Dawla Abu Kamil Baraka. Al segle xii va quedar arruïnada durant la invasió mongola, i va esdevenir un llogaret menor poblat de cristians. Els cristians i yezidis van patir les matances dels kurds al final del segle xix i l'església de Mar Zia hauria estat destruïda i els cristians van haver de fugir del poble vers 1906 o 1907 emportant-se els llibres de culte a Dahok. Des de llavors és una població kurda.

Les escultures rupestres de Malthai són del mateix estil que les de Bawiyan, fetes en temps del sargònida Sennàquerib.[1] Prop del poble, al turó de Maaltha, a uns 7 km a l'oest de Nohadra, hi ha les restes del que es creu que fou una fortalesa d'importància militar en l'imperi assiri.

Referències[modifica]

  1. Marquand, Allan; Frothingham, Arthur L. History of Sculpture (en anglès). Research & Education Assoc., 2001, p. 44. ISBN 0738670049. 

Bibliografia[modifica]

  • Layard, Niniveh and its remains, Londres 1849.

Enllaços externs[modifica]