Man Ray

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Man ray)
Infotaula de personaMan Ray

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 agost 1890 Modifica el valor a Wikidata
Filadèlfia (Pennsilvània) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 novembre 1976 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
6è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMalaltia infecciosa Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Montparnasse Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsRadenski, Emmanuel
Man Rei
Rudnitzky, Emmanuel Modifica el valor a Wikidata
FormacióArt Students League of New York
Boys and Girls High School
Boys High School, Brooklyn Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura, fotografia, escultura, cinema i joieria Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball París
Nova York
Los Angeles
França Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, dissenyador, actor, joier, gravador, cineasta, escultor, autobiògraf, muntador, fotògraf, collagista, director de fotografia, pintor, guionista, artista d'assemblage Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereAssemblatge i art abstracte Modifica el valor a Wikidata
MovimentSurrealisme i dadaisme Modifica el valor a Wikidata
Representat perArtists Rights Society Modifica el valor a Wikidata
Participà en
9 juny 2012Documenta 13
29 octubre 2011Say Hello, Wave Goodbye (en) Tradueix
Jewelry by Contemporary Painters and Sculptors Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeJuliet Man Ray Modifica el valor a Wikidata
ParellaLee Miller Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmanraytrust.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0712915 Allocine: 37179 Rottentomatoes: celebrity/man_ray Allmovie: p107683 TMDB.org: 150602
Discogs: 75490 Find a Grave: 4934 Modifica el valor a Wikidata

Man Ray (Filadèlfia, 27 d'agost del 1890 - París, 18 de novembre del 1976)[1] fou un artista estatunidenc d'origen jueu rus, nascut amb el nom d'Emmanuel Radnitzky, Rudnitzky o –menys probable– Rudzitsky. Gràcies a ell podem disfrutar de les fotografies en els espais d'art, ja que va introduir en la disciplina fotográfica corrents com el dadaísme o el surrealisme d'avantguarda, propis de la pintura o el cinema.

No és un fotògraf conegut entre les figures dels aficionats en l'àmbit de la fotografia, però va tenir un paper molt important en la història del món fotogràfic.

Biografia[modifica]

Comença a pintar a l'edat de cinc anys i dos anys després es trasllada a Brooklyn amb la seva família, on va a escola. Rep una beca per a estudiar Arquitectura i la rebutja, igual que la idea d'una educació acadèmica. A Nova York, treballa com a gravador i en una agència de publicitat, alhora que assisteix a les classes nocturnes de la National Academy of Design. Els seus primers contactes amb l'avantguarda novaiorquesa es produïxen en les seves visites a la galeria d'Alfred Stieglitz i en les tertúlies dels Arensberg.

El 1914, es casa amb Adon Lacroix, una poeta belga. La seva primera exposició individual té lloc en la Daniel Gallery de Nova York, el 1915.

Funda, al costat de Marcel Duchamp i Francis Picabia, el dadaisme novaiorquès. El 1918, treballa amb aerògrafs sobre paper fotogràfic i, el 1920, amb K. Dreier i Duchamp, funda la Société Anonyme, una companyia des de la qual gestionen tot tipus d'activitats d'avantguarda (exposicions, publicacions, instal·lacions, pel·lícules, conferències, etc.)[2]

Dos anys després, s'instal·la a París fins al 1940, on centralitza el dadaisme parisenc. Davant la impossibilitat de vendre la seva obra, Man Ray torna a la fotografia. Les seves primeres obres experimentals són els Rayographs del 1921, imatges fotogràfiques fetes sense càmera (imatges abstractes obtingudes amb objectes exposats sobre un paper sensible a la llum i després revelat). També fa retrats; de fet, es converteix en fotògraf retratista de personalitats de la cultura.

Cap a finals dels anys vint, comença a realitzar pel·lícules d'avantguarda, com l'Estel de Mar (1927). Fa objectes dadaistes com Object to be Destroyed, del 1923, un metrònom amb la fotografia d'un ull agafat a l'agulla. Quan el surrealisme se separa del dadaisme el 1924, Ray és un dels seus fundadors i està inclòs en la primera exposició surrealista a la Galeria Pierre de París el 1925.

Inspirat per la seva model i amant, Alice Prin, coneguda com a Kiki de Montparnasse, fa Le Violon d'Ingres (1924). En els anys trenta, publica diversos volums de fotografies.

Tomba de Man Ray.

El 1936, la seva obra està present en l'exposició Art Fantàstic, Dadà i Surrealisme del Museu d'Art Modern de Nova York.

El 1940, escapant de l'ocupació nazi de París, s'instal·là a Hollywood i a Nova York, fins que l'any 1951 va tornar a França. Durant la seva estada a Califòrnia, es guanya la vida ensenyant com a professor.

El 1963, publica la seva Autobiografia. Abans de morir, el Metropolitan Museum de Nova York li dedica una retrospectiva a la seva obra fotogràfica (1973). Mor el 18 de novembre del 1976, a París.

Obra[modifica]

La fèrtil producció de Ray eludeix categoritzacions netes i reflecteix la seva àgil i humorística sensibilitat. Entre pintures i fotografies, cal incloure pel·lícules, objectes, collages, obra gràfica, dibuixos, disseny publicitari i moda. Com a pioner del dadà i del surrealisme, la seva aproximació es caracteritza per l'irracional i l'incongruent, provocant erotisme i escàndol.

Lee Miller[modifica]

Actriu nord-americana (Poughkeepsie-Nova York, 1907). Quan tenia 8 anys, va patir un trauma que no va saber mai superar: va ser violada. Va treballar com a model publicitaria amb alguns dels millors fotògrafs del seu temps, com per exemple, Edward Steichen. Miller va ser la primera dona en aparèixer en un anunci de tampons l'any 1928. A conseqüència d'aquest anunci, va ser atacada i criticada, ja que la menstruació era un tema tabú del qual mai abans se n'havia parlat en cap mitjà de comunicació. Van ser la parella de moda en el París de les avantguardes. El 1929 es va mudar a París, i allí va conèixer a Man Ray i es van convertir en la parella de moda del París d'avantguarda. Es relacionaven amb figures molt importants dins del món de l'art, com Pablo Picasso, Dora Maar, Max Ernst, Alexander Calder o Le Corbusier.

Inspiració mútua[modifica]

Miller, que volia estudiar cinema, va aconseguir que Ray l'acceptés com a primera aprenent i trenqués amb la seva norma inflexible de no acceptar-ne.

Cita[modifica]

"La recerca de la llibertat i el plaer; això ocupa tot el meu art". Man Ray.

Referències[modifica]

  1. «Man Ray». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Tharrats, Joan Josep. Cent Anys de Pintura a Cadaqués. Barcelona: Parsifal Edicions, 2007, p. 222. ISBN 84-95554-27-5. 

Vegeu també[modifica]