Manel Giménez Valentí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManel Giménez Valentí
Biografia
Naixement1934 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort8 setembre 2016 Modifica el valor a Wikidata (81/82 anys)
Dades personals
Es coneix perFundador de la Unió Gitana de Gràcia
Activitat
OcupacióActivista social
Família
ParentsAvi de Sicus Carbonell
Premis

Manel Giménez Valentí, també conegut com a Oncle Manel (Gràcia, Barcelona, 19348 de setembre de 2016[1]), fou un activista social català del poble gitano a Catalunya.

Biografia[modifica]

Al llarg de la seva vida treballà en molts oficis però principalment en la venda ambulant. Des del 1963 fins al 1966 va residir a l'Argentina.

Des dels anys vuitanta estigué molt vinculat amb el món associatiu del districte, tot i que no va ser fins a 1986 quan va fundar la Unió Gitana de Gràcia. Des d'aleshores fou membre de la seva Junta Directiva, i des d'aquesta plataforma fou també un dels impulsors de la creació, el 1991, de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, on va desenvolupar diferents funcions i càrrecs fins a 2003. Durant aquests anys participà en diferents estudis dirigits per Carme Garriga sobre el poble gitano a Barcelona i a Badalona, fent enquestes porta a porta per recollir l'opinió i les queixes d'aquesta comunitat. Entre aquests estudis destaca l'informe Situació del poble gitano a Catalunya (2003), encarregat pel Departament de Benestar i Família a la Fundació Pere Tarrés i que ha servit com a base del Pla integral del poble gitano elaborat per la Generalitat de Catalunya.

Va ser també un dels artífex el 2004, de l'Agrupació per al Desenvolupament del Poble Gitano dels Pobles Catalans, i fou membre del Consell Municipal del Poble Gitano a Barcelona. El 2004 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi. El 2005 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.[2][3]

Un net seu, Sicus Carbonell, és una de les veus de referència de la rumba catalana actual.

Referències[modifica]

  1. «S'ha mort l'Oncle Manel, un dels grans referents de la comunitat gitana». VilaWeb.cat. [Consulta: 9 setembre 2016].
  2. L'Oncle Manel de Gràcia a El País, desembre de 2004
  3. L'Oncle Manel Arxivat 2015-04-02 a Wayback Machine. al bloc de com.ràdio

Enllaços externs[modifica]