Manilkara chicle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuManilkara chicle Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN61964258 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaSapotaceae
GènereManilkara
EspècieManilkara chicle Modifica el valor a Wikidata
Gilly, 1943
Nomenclatura
BasiònimAchras chicle Modifica el valor a Wikidata
Sinònims

Manilkara chicle és un arbre tropical perennifoli natiu de Mèxic i Amèrica central. La seva distribució va des de Veracruz a Mèxic fins al departament de l'Atlàntic de Colòmbia.[4] Proporciona una goma natural, el xiclet i tradicionalment utilitzada per fer-lo: En un principi la companyia Wrigley Company era la principal utilitzadora d'aquest material i encara avui poques empreses fan servir aquesta matèria primera natural per a fer xiclets, ja que en la dècada de 1960 les gomes sintètiques basades en el butadiè van substituir la goma natural de xiclet que proveeix aquest arbre, ja que eren més barates.

La paraula "xiclet" prové de la paraula en idioma nàhuatl per la goma d'aquest arbre, tziktli que es pot traduir com "cosa enganxosa". Alternativament podria provenir del maia, "tsicte".[5] El xiclet era ben conegut pels asteques i maies antics.

Per aconseguir el xiclet es fa d'una manera similar a la del làtex del cautxú amb incisions en ziga-zaga al tronc. Posteriorment la goma es bull. .

Referències[modifica]

  1. Trop. Woods no. 73: 14. 1943 «Plant Name Details for Manilkara chicle». IPNI. [Consulta: 25 desembre 2009]. «nomenclatural synonym: Sapotaceae Achras chicle»
  2. J. Wash. Acad. Sci. 9: 436. 1919 «Plant Name Details for Achras chicle». IPNI. [Consulta: 25 desembre 2009]. «Distribution: Vega Grande, near Los Amates, Izabal (Guatemala, Central America, Southern America); nomenclatural synonym: Sapotaceae Mopania chicle; nomenclatural synonym: Sapotaceae Manilkara chicle»
  3. Wrightia 6: 19. 1978 «Plant Name Details for Mopania chicle». IPNI. [Consulta: 25 desembre 2009]. «nomenclatural synonym: Sapotaceae Achras chicle»
  4. «Manilkara chicle information from NPGS/GRIN». Arxivat de l'original el 2009-01-03. [Consulta: 30 desembre 2010].
  5. Mexicolore article on chicle
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manilkara chicle