Mantodeus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mantodea)
Infotaula d'ésser viuMantodeus
Mantodea Modifica el valor a Wikidata

Un mantodeu
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumArthropoda
ClasseInsecta
SuperordreDictyoptera
OrdreMantodea Modifica el valor a Wikidata
Burmeister, 1838
Famílies

Els mantodeus (Mantodea, de Mantis i del grec eidés, "que té aspecte de") són un ordre d'insectes neòpters; algunes espècies es coneixen amb el nom vulgar de pregadeus o plegamans. Es coneixen unes 2.400 espècies[2] repartides per tot el món, però amb especial diversitat a les zones tropicals. La seva característica més distintiva és l'estructura de les seves potes anteriors, notablement modificades per a la captura de preses. Viuen entre la vegetació, en la qual es camuflen perfectament (cripsi).

Estan estretament relacionats amb els isòpters (tèrmits) i els blatodeus (panderoles), i aquests tres grups són de vegades reunits en el superordre Dictyoptera, que de vegades és considerat com un ordre.

Biologia i ecologia[modifica]

Els mantodeus viuen en regions tropicals, subtropicals i temperades de tot el món. Habiten en una gran varietat d'hàbitats terrestres, des de la sorra del desert fins al dosser del bosc tropical. Totes les espècies són carnívores i la seva dieta consisteix en altres artròpodes, encara que espècies de gran mida poden afegir petits vertebrats a la seva dieta, com ara llangardaixos, colibrís, musaranyes i ratolins. Els mantodeus són també reconeguts per les seves habilitats críptiques, confonent-se perfectament amb el seu entorn immediat, ja sigui pel color o la forma del seu cos.

Depredadors[modifica]

Els depredadors de les mantodeus són les aranyes, quilòpodes, ratpenats, serps i camaleons, i moltes espècies d'aus com els pit-rojos i rossinyols.

Espècies Ibèriques[modifica]

Sumen un total de 14:

Referències[modifica]