Manuel Antonio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManuel Antonio

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Manuel Antonio Pérez Sánchez Modifica el valor a Wikidata
12 juliol 1900 Modifica el valor a Wikidata
Rianxo (província de la Corunya) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 gener 1930 Modifica el valor a Wikidata (29 anys)
Asados (província de la Corunya) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Tuberculosi Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata
GènerePoesia Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Manuel Antonio Pérez Sánchez (Rianxo, la Corunya, 1900-1930) fou un poeta gallec que va escriure en llengua gallega i signava les seves obres com a Manuel Antonio.

Va estudiar a l'Escola de Nàutica de Vigo i als 25 anys començà la seva vida professional com a mariner mercant. Malalt de tuberculosi, va haver de desembarcar l'any 1929 i morí a la seva vila natal quan encara no fet els 30 anys.

És el representant més important de l'avantguarda històrica d'entreguerres a Galícia. Juntament amb el pintor Álvaro Cebreiro va ser el signant de l'únic manifest avantguardista gallec denominat ¡Máis alá! (1922).

La seva obra més destacada és De catro a catro (1928), conjunt de 19 poemes que sembla que van ser escrits al llarg d'una travessia pel Mediterrani i l'Atlàntic feta entre els anys 1926 i 1927 a bord d'un pailebot o petita goleta on treballava com a pilot de navili en pràctiques. A més d'aquest llibre fonamental en la lírica gallega del segle xx i en la poesia europea, Manuel Antonio va escriure uns altres poemaris que no foren coneguts fins després de la mort del poeta: Con anacos do meu interior (escrit entre 1920 i 1922), Foulas (1922-1925), Sempre e mais despois(1923-1925) i Viladomar (1928). El 1972, va aparèixer Poesías, edició que va realitzar Domingo García Sabell.

El poeta, sota tota una aparença de modernitat, filosofa amb l'home primitiu i ho fa fixant-se en les diferents manifestacions de la naturalesa expressada, sobretot, per un llenguatge celeste, nocturn i estelat. En De catro a catro hi ha moltes referències a tots els -ismes, però adquireix per moments una inusitada preponderància el creacionisme, i aquest mitjançant les lectures del poeta xilè Vicente Huidobro i de l'espanyol Gerardo Diego, però també cal tenir en compte altres presències com les dels poetes francesos Rimbaud, Supervielle i Apollinaire.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manuel Antonio