Manuel Cabero i Vernedas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Manuel Cabero)
Infotaula de personaManuel Cabero i Vernedas

Manuel Cabero rep la Creu de Sant Jordi de mans del President Pujol (2002) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 febrer 1926 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort16 gener 2022 Modifica el valor a Wikidata (95 anys)
Catalunya (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori Municipal de Música de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómestre de capella, director de cor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCor Madrigal, fundador (1951–1991) Modifica el valor a Wikidata
GènereSardana Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsManel Cabero i Pueyo Modifica el valor a Wikidata
Premis

Manuel Cabero i Vernedas (Barcelona, 9 de febrer de 1926 - 16 de gener de 2022)[1][2] fou un director coral català. Estudià a l'Escola Municipal de Música de Barcelona.

Biografia[modifica]

El 1951 fundà el Cor Madrigal,[3] que dirigí fins al 1991, per mitjà del qual feu conèixer moltes obres catalanes contemporànies i de la polifonia històrica internacional, a més d'executar en repetides ocasions grans produccions del repertori simfònico-coral.[4]

Com a pedagog de la direcció coral, cal remarcar els seus cursos, intensius i continuats, a l'AUDICOR (Aula de Direcció Coral) de l'Institut Joan Llongueres de Barcelona. Igualment ha impartit nombrosos cursos de direcció a Astúries, Cantàbria, Cadis, Galícia, Euskadi, Las Palmas de Gran Canaria, Cervera, Lleida (Cursos Internacionals de Música de l'Orfeó Lleidatà), Palma… Són nombroses, també, les formacions corals amb les quals va col·laborar com a director convidat.

De 1993 fins a 2005 fou mestre de capella de la Capella de Música de la Basílica de Santa Maria del Pi[1] de Barcelona, institució musical històrica que contribuí a recuperar. Va dirigir el Cor Magister Arte del Centre Cristià dels Universitaris de Barcelona, transformació de l'antiga Coral Universitària de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona,[1] i fou membre emèrit de l'Equip Tècnic de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC).

Es casà amb Montserrat Pueyo i Bertran, cantant, mestra de cant i logopeda. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi

El seu fill Manel Cabero i Pueyo va morir el 17 d'agost de 2022 e Tenerife qui va ser pare adoptiu de Dalas Review qui va lamentar la seva mort denunciant reiterades negligències mèdiques per part de l'hospital que el van turmentar fins a la mort tot just jubilat.[5][6][7]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]