Manuel Roca i Royo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManuel Roca i Royo
Biografia
Naixement1850 Modifica el valor a Wikidata
Balaguer (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
Mort1918 Modifica el valor a Wikidata (67/68 anys)
Olot (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata

Manuel Roca i Royo (Balaguer, 1850 - Olot, 1918) va ser un compositor català vinculat a la música religiosa.

Fill de Balaguer, la seva figura està molt vinculada a Olot, ciutat a la qual arriba a 1871.[1] Es va criar en un ambient musical al costat del seu germà Joan Roca, tenor de la catedral de Tarragona. El seu pare va ser escolapi, fet que li va influenciar a compondre moltes obres de música religiosa, entre elles misses, corrandes, rosaris i himnes. A Olot impulsa la construcció de l'Escola Pia d'Olot (de la qual a més va ser rector a partir de 1906) i comença una llarga trajectòria d'on adquireix una sòlida formació musical orientada a la composició. Escriví la Missa Pompiliana, que es va estrenar a Olot el 1892, amb motiu de la beatificació de l'escolapi Pompilio Maria Pirrotti. En l'estrena va participar el seu germà Joan Roca i l'orquestra de Castelló d'Empúries.[2]

La ciutat d'Olot va nomenar-lo fill adoptiu el 1917 i li va dedicar un carrer.[3]

Obra[modifica]

Pel que fa a l'obra musical de Manuel Roca i Royo, es conserven dues obres en el Fons de l'església parroquial de Sant Esteve d'Olot.[4] Són les següents:

  • Missa per a 4 v i Orq en Do M (Complet).
  • Trisagis per a 3 v i Orq en Fa M (Complet). [Signada amb el seu germà Joan].

També, a l'arxiu històric d'Unió Musical Espanyola es conserven tres peces seves:

  • Despedida per a P en Sol M.
  • Diez Ave Marías per a 2 v, Ac i Org.
  • Letrilla a la Virgen María per a 2 v i Ac.

Referències[modifica]

  1. Casares, Rodicio. Diccionario de la música española e hispanoamericana. [Madrid] : Sociedad General de Autores y Editores.. 
  2. Danés i Torras, Joaquim. Història d'Olot XXXI.. volum 31 Biografies (Q-Z). Olot: Edicions Municipals, p. 17-20. ISBN 8440026463. [Enllaç no actiu]
  3. Planagumà i Nogu, Teresa; Puigvert i Gurt, Xavier; Santaló i Bramon, Ester. Nomenclator viari d'Olot (pdf). 2006: Edicions municipals, 2006, p. 55. 
  4. Gregori i Cifré, Josep Maria; Monells i Laqué, Carme. «Capella de música de Sant Esteve d'Olot i els compositors del seu fons musical». A: Fons de l'Església parroquial de Sant Esteve d'Olot i Fons Teodoro Echegoyen de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa. (pdf). Olot: Arxiu Comarcal de la Garrotxa, 2012, p. XVII-CLXII (Inventaris dels fons musicals de Catalunya, volum 6). ISBN 9788449028915.