Manuscrit

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un monjo treballant a l'escriptorium.

Un manuscrit (del llatí manu scriptus) és com ho indica el seu nom un text "escrit a mà" pels clergues. En impressió, aquesta paraula designa l'esborrany d'un text subministrat per un autor. Avui els manuscrits literaris ja no s'escriuen sistemàticament a mà. Per extensió, aquesta paraula també es refereix al volum que conté aquests textos.[1]

Manuscrits antics[modifica | modifica el codi]

Els manuscrits més antics s'han preservat fins avui gràcies a l'absència total d'humitat (en llocs com els sarcòfags de les tombes egípcies, o com a embolcall per a les mòmies, guardats en gerres i enterrats (biblioteca de Nag Hammadi), conservats en coves seques (Manuscrits de la mar Morta) o en condicions específiques i més rares com amb cendres volcàniques (biblioteca grega de la Vil·la dels Papirs a Herculaneum). La producció de manuscrits es vinculava a certes tècniques i a certs oficis: el pergaminer, artesà del pergamí, el copista que sovint rebia el nom d'escriba, l'il·lustrador i el relligador. Aquestes obres ens han transmès la literatura i molts documents dels civilitzacions antigues. Els manuscrits antics es presentaven principalment en dos formats:

Sovint venien il·lustrats amb pintures anomenades miniatures. A l'edat mitjana (segle V-XV), alguns monestirs es van especialitzar en còpia de manuscrits. La sala reservada a aquesta feina es deia el scriptorium.

El palimpsest és un manuscrit del qual les pàgines han estats rascades per ser reescrites per un altre text. Tenint en compte el preu del pergamí, aquesta pràctica econòmica ha estat usada del segle VIIè fins al segle XII..

Aquests manuscrits s'estudien en paleografia, papirologia i codicologia.

Manuscrits religiosos[modifica | modifica el codi]

Manuscrits de l'edat mitjana[modifica | modifica el codi]

Erudit fent feina. Miniatura de Jean Méliot, Miracles de Notre-Dame, Flandes, de mitjans del segle XV

A Espanya, els manuscrits il·lustrats més antics daten del Segle XI en el primer Romànic, són la Bíblia de Ripoll procedent del Monestir de Ripoll i la Bíblia de sant Pere de Rodes procedent de l'antic Monestir de sant Pere de Rodes, ambdós monestirs es troben a Catalunya, però els llibres actualment estan: el primer a la Biblioteca Vaticana i el segon a la Biblioteca nacional de París.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.60. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 de desembre de 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manuscrit Modifica l'enllaç a Wikidata