Gat manx

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Manx (gat))
Infotaula de raça de gatGat manx

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Capcap rodó, amb el nas llarg
Orellade mitjana a petita, lleugerament en punta i separades
Color dels ullsamples i rodons
Cuaabsent o curta (depenent de l'espècie)
País d'origenIlla de Man Modifica el valor a Wikidata

El gat manx (kayt Manninagh o stubbin, en manx) és una raça de gat (Felis Catus) originari de l'illa de Man,amb una mutació natural de la columna vertebral que fa que se'ls hi escurci la cua. Molts manxs tenen un petit «munyó» de cua, però són especialment cèlebres per no tenir cua, la característica que distingeix la raça, així com potes posteriors elongades. Aquests gats es poden trobar amb tot tipus de coloracions (tot i que els exclusivament blancs son rars), també es poden trobar exemplars amb pelatge llarg, tot i que alguns consideren aquests un raça diferent anomenada gat Cymric (gat gal·lès).

Història[modifica]

El gat manx té el seu origen al segle xviii a l'illa de Man, lloc on fins fa 300 anys eren molt comuns. Hi ha un conte popular que parla de com van perdre les seves cues. Noè estava a punt de tancar les portes de la seva arca, un gat anava endarrerit per estar jugant, va pensar a caçar uns ratolins per demanar-li perdó a Noè per la seva impuntualitat. A l'apropar-se i entrar, Noè li va tallar la cua amb les portes. Altres llegendes diuen que el manx va sorgir de la cria d'un gat i d'un conill o que una persona li va tallar la cua en passar amb motocicleta, vehicles molt comuns a l'Illa de Man.

Característiques[modifica]

Manx Cymric, gat manx de pèl llarg.
Manx amb cua rumpy.

El seu cap és de bona grandària, ample, rodó, amb galtes ben desenvolupades, nas llarg, orelles lleugerament en punta i separades, coll curt i fort. Ulls amples i rodons. Les seves potes del darrere són més llargues que les davanteres. Tenen el tors rodó i corbat. De cos musculós i esquena curta. El seu pèl és sedós i hi ha la varietat de pèl llarg anomenada Cymric (considerada com una raça diferent, encara que no ho és), tots els manxs tenen dues capes de pèl sedós.

Cua[modifica]

La cua del gat manx és una de les seves característiques més notòries perquè no té una longitud llarga com la majoria dels gats, hi ha altres races, com el bobtail japonès, que també es caracteritza per tenir cues curtes. La cua d'un manx és, regularment, curta, pot no tenir cua, o tenir unes quantes vèrtebres en ella. La seva cua pot ser classificada en:

  • Rumpy: No té cua.
  • Riser o Rumpy Riser: Quan la cua té tres vèrtebres coccígenes.
  • Stumpy: Amb algunes vèrtebres mòbils.
  • Longy: Cua llarga, però encara no arriba a la longitud de la cua d'un gat normal.
  • Tail: Amb cua de la longitud d'un gat normal.

La seva peculiar cua es deu a un procés genètic. Aquest tret és controlat per un sol gen, quan tots dos al·lels són dominants neix un gat amb cua normal, si es presenta un gen recessiu, neix un gat manx, de ser dos recessius, el fetus no completa el seu desenvolupament.

Comportament[modifica]

El gat manx prefereix ambients tranquils, pot créixer en un ambient domèstic i adaptar-se als membres de la família. Si creix en un ambient d'exteriors, els seus instints sortiran, és un gran caçador i molt popular en xous de gats. Els manxs no són tímids i busquen l'atenció dels seus amos. S'adapten molt fàcilment quan han crescut en un ambient familiar.

Referències[modifica]

  • «Origins/Myths of Manx Cat» Manx Cats
  • «Appearance of Manx Cats» Manx Cats
  • «Manx» mundoAnimalia, Article sobre el Manx
  • «The Manx: Cat Breed FAQ» Fanciers

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gat manx