Os rentador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mapache)
Infotaula d'ésser viuOs rentador
Procyon lotor Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Mitjà de locomocióPlantígrad Modifica el valor a Wikidata
Període de gestació66 dies i 62 dies Modifica el valor a Wikidata
Principal font d'alimentacióinvertebrat, material vegetal i vertebrat Modifica el valor a Wikidata
Font deraccoon fur (en) Tradueix i raccoon meat (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Esperança de vida2,45 anys Modifica el valor a Wikidata
Longevitat màxima21 anys Modifica el valor a Wikidata
Hàbitatbosc i urban habitat (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries3 Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Risc mínim
UICN41686 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaProcyonidae
GènereProcyon
EspècieProcyon lotor Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
Sinònims
  • Ursus lotor
ProtònimUrsus lotor Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Vermell: distribució original. Blau: introduït Modifica el valor a Wikidata

L'os rentador (Procyon lotor) és una espècie de mamífer carnívor de mida mitjana de la família dels prociònids i originari de Nord-amèrica. La seva llargada de 40–70 cm i el seu pes de 5–26 kg en fan el representant més gros de la seva família. El seu pelatge grisenc es compon principalment d'un pèl suau i espès que el protegeix del fred. Es caracteritza per la gran habilitat de les seves potes anteriors, la seva màscara facial i la seva cua anellada, que apareixen en les mitologies indígenes americanes. És conegut per la seva intel·ligència i s'ha demostrat que pot recordar les solucions als problemes durant tres anys o més. És un animal generalment nocturn i omnívor que s'alimenta d'invertebrats en un 40%, de plantes en un 33% i de vertebrats en el 27% restant.

Els seus hàbitats originals són els boscos caducifolis i mixtos, però la seva gran adaptabilitat ha fet que s'estengui a les regions muntanyoses, les maresmes i les zones urbanes, on alguns propietaris el consideren una molèstia. A més a més, ha arribat a gran part de l'Europa continental, el Caucas i el Japó com a resultat d'una sèrie de fugues i introduccions deliberades a mitjans del segle xx.

Comportament[modifica]

És omnívor i oportunista. El seu nom deriva del seu costum de caçar a les ribes dels rius i al seu hàbit, més o menys real, de submergir els aliments a l'aigua abans de menjar-se'ls; si més no, fa l'efecte que s'hi renti. Malgrat ser una espècie d'hàbits nocturns, l'os rentador sovint aprofita la major disponibilitat de menjar a les hores diürnes per alimentar-se.

Animal invasor a Europa[modifica]

A Europa, es considera una de les 100 espècies invasores més problemàtiques.[2] A Catalunya, encara és rar, però el 2013 ja se l'ha observat dues vegades.[3] Tenint en compte la facilitat amb què colonitza hàbitats nous i, com a omnívor, adapta la seva alimentació, prolifera fins i tot en zones molt urbanitzades. Segons la convenció de Berna (1979) cal controlar l'espècie, donat que suposa un perill per a la biodiversitat: amenaça, entre d'altres, la tortuga d'estany, els amfibis, així com l'avifauna, no directament, sinó perquè se'n menja els ous.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Os rentador
  1. Entrada «Procyon lotor» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. «100 of The Worst» (en anglès). Daisie, 2012.
  3. Andreu, Jara; Pino, Joan. «Annex 1: Llista d'espècies invasores de Catalunya». A: Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) (ed.). El projecte EXOCAT - Informe 2013 (pdf). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2013, p. 17.