Maragatería

Plantilla:Infotaula geografia políticaMaragatería
Imatge
Construccions típiques maragates a Valdespino de Somoza.

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 25′ 11″ N, 6° 11′ 39″ O / 42.4197°N,6.1941°O / 42.4197; -6.1941
EstatEspanya
Comunitat autònomaCastella i Lleó
Provínciaprovíncia de Lleó Modifica el valor a Wikidata

La Maragatería és una comarca de la província de Lleó (comunitat autònoma de Castella i Lleó) que reuneix diverses subcomarques que són l'Alta i la Baixa Maragatería i dintre d'aquestes està la vella zona de la Somoza.

Límits[modifica]

Limita al nord amb la comarca de La Cepeda, al sud amb la comarca de La Valduerna, a l'occident amb la comarca del Bierzo i la de La Cabrera, i per l'orient amb La Vega del Tuerto i La Valduerna.

Dades bàsiques[modifica]

El seu nom[modifica]

El seu veritable nom és País dels Maragatos, anteriorment era anomenada la Somoza.

Municipis[modifica]

Construccions típiques maragates a Valdespino de Somoza.

La seva capital econòmica és la ciutat d'Astorga. La capital de l'Alta Maragatería actualment està a Santa Colomba de Somoza, mentre que la capital de la Baixa Maragatería està a Santiago Millas. La capital religiosa està a Luyego de Somoza, lloc on es troba la patrona dels maragatos, la Mare de Déu del Remei, si bé el bisbat es troba en la ciutat d'Astorga. Comprèn un total de set municipis: Astorga, Brazuelo, Lucillo, Luyego, Santa Colomba de Somoza, Val de San Lorenzo i Santiago Millas.

Cultura i tradicions[modifica]

La Chifla o flauta maragata[modifica]

La chifla o flauta maragata és l'instrument tradicional més representatiu de la comarca de la Maragatería, encara que el seu ús està estès a tota la província, especialment a El Bierzo. La chifla està lligada en el seu ús al tamboril, i el seu aprenentatge està lligat sobretot a la tradició familiar o als timbalers de la comarca. En els darrers anys, l'Ajuntament de Lleó ha ofert cursos de chifla i tamboril. A moltes comarques de la província de Lleó la chifla ha estat arraconada per altres instruments com la gaita o l'acordió a les festes tradicionals.

Lingüística[modifica]

La llengua predominant és el castellà, però amb important influència i presència del lleonès en la variant local coneguda com a maragatu.[1][2] Tot i estar en perill de desaparició, hi ha diverses iniciatives des de les administracions de la comarca per a conservar i revitalitzar la parla tradicional de la zona, com cursets esporàdics de la llengua[3] o premis de narracions.[4]

Referències[modifica]

  1. El habla Maragata - Contribución a su estudio, de Victoriano Martín Rubio. Valladolid, 1985.
  2. ALONSO GARROTE, S., El dialecto vulgar leonés hablado en Maragatería y tierra de Astorga (Notas gramaticales y vocabulario) (Astorga, 1909), Madrid, CSIC, 1947, 2ª ed. revisada.
  3. Diario de León: Curso de Leonés en Astorga.[Enllaç no actiu]
  4. Diario de León: Veinte textos optan al Premio La Caleya de cuentos en lengua leonesa.

Enllaços externs[modifica]