Maraques

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Maraca (animal)».
Maraques tradicionals.

Definició[modifica | modifica el codi]

Maraca.

La maraca és una carabassa plena de pedretes que el piache, sacseja sense parar mentre tracta amb el diable (Gumilla C. IX.)

Defineix Maraca, Pedro José Ramírez Sendoya: Sonall de les orquestres índies. Paraula d'origen Taino-Carib Maraka; Campana. En llengua Arawuka: Malaka. En llengua Tupi Ta-Maraca; Campanar. Les maraques a ser usades des de temps precolombins a Amèrica. Les maraques s'han desenvolupat com un dels instruments de percussió més importants perquè proveeixen ritme en l'espectre de freqüència alt.

Sonen al colpejar els percussius contra la paret interna. En general es troben en parells, una per cada mà. La maraca Pijao és un pot (cilindre sense mànec) fi de guadua ple de llavors de achira.

Usos[modifica | modifica el codi]

Maraques a Veneçuela[modifica | modifica el codi]

Estan fetes del fruit de la tapara i farcides amb llavors. Tenen el seu origen en les tribus indígenes, que les usaven amb fins cerimonials molt abans de l'arribada dels espanyols, encara que normalment no en parells.

En els plans veneçolans s'utilitzen com a acompanyant de l'arpa i el cuatro en acoblaments de música flocklórica.

A qui les toca se li coneix com maraquera. Tot i la simplicitat de l'instrument, les maraques llaneras han aconseguit una tècnica impressionant de sincopats i contratemps a gran velocitat. En algunes regions qui les usa també sol cantar.

Entre els seus millors exponents destaquen: Juan Ernesto Laya (integrant del Ensamble Gurrufío), Normando Betancourt, Andrés Coromoto Martínez, entre altres.

Maraques a Colòmbia[modifica | modifica el codi]

En Candelario les maraques són utilitzades en diversos ritmes musicals com la vidita, la música de gaita i el Cachamba, entre altres.

Maraques a Xile[modifica | modifica el codi]

A Xile, igual que en la majoria dels països el terme singularitza l'instrument musical ja descrit. No obstant això, el terme no s'ha d'utilitzar fora del context musical, ja que en el llenguatge popular és utilitzat despectivament per referir-se a les dones que es dediquen a la prostitució.

Maraques a Puerto Rico[modifica | modifica el codi]

Les maraques estan fetes de la fruita de l'arbre, els fruits, són joguina de nens comuna a tot arreu de Puerto Rico. La fruita ha de ser rodona i petita. Després de l'treure la polpa de la fruita a través de dos forats perforats en la closca seca, petits còdols són introduïts en ella. Llavors se li encaixa una maneta a la closca de la fruita seca. Utilitza una quantitat desigual de còdols en el parell que constitueix les maraques, per produir el seu so distintiu.

Les maraques s'han desenvolupat com un dels instruments de percussió més importants perquè proveeixen ritme en l'espectre de freqüència alt. Potser la seva importància a la salsa s'assembla al paper de "hihat" i el tambor de trampa en la música popular i rock. Un parell d'aquestes es fa servir per crear el so únic i tan comú en la música d'Amèrica. tradicionalment en cadiz a aquest tipus de maraca des del temps dels fenicis se l'ha conegut com a maraca travessera.

Nota[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maraques Modifica l'enllaç a Wikidata