Marca de Friül

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Marca de Friül va ser una marca fronterera carolíngia com a defensa contra els hongaresos durant els segles IX i X que substituí al Ducat de Friül, situat a Llombardia.

Història[modifica | modifica el codi]

L'any 774, quan el Regne de Llombardia fou conquerit per Carlemany, aquest va permetre als llombards i posteriorment als ducs francs, continuaren governant a Friül, al qual ser li va afegir Pannònia com a part de l’Imperi Carolingi, com a baluard contra els àvars eurasiàtics i els croates.

Quan l'últim duc, Baldric (que morí l'any 828 a Aquisgrà), va ser deposat del càrrec l'any 827, el Ducat va ser dividit en quatre comtats. L'any 846 aquests comtats van ser reunits de nou i atorgats a Eberhard amb de títol de duc, malgrat que els seus successors van ser anomenats marquesos.

L'any 887, Berenguer de Friül va ser escollit Rei d'Itàlia. La seva elecció va provocar que durant dècades es produïssin lluites entre rivals que reclamaven el tron. L'any següent, Berenguer va perdre el tron i tot intentar-ho en diverses ocasions, no ho va aconseguir fins a l'any 905. Després de la seva mort l'any 924, Hug d'Arles va ser escollit com a successor. Aquest no va nomenar cap marquès i la marca va quedar vacant, malgrat que la marca va romandre com una divisió política del Regne d'Itàlia durant l'alta edat mitjana.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]